Кандидати Српске листе победили на ванредним изборима

У све четири општине на северу Косова и Метохије победили су кандидати Српске листе, освојивши већи број гласова. Излазност је на овим изборима била нешто већа него на локалним изборима 2017. године. Председник Александар Вучић честитао победу Српској листи.

Српски народ на северу Косова и Метохије још једном је недвосмислено, и скоро једногласно, потврдио спремност да одлучно брани свој опстанак и политичка права, и органску везу са државом Србијом, речено је РТС-у у Српској листи.

Додају да је тако пропао позив на бојкот оних у Србији који су хтели да север Космета гурну у руке Албанаца.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да не славе победу, јер су овакав резултат очекивали.

"Славимо јединство српског народа и нашу јачу везу са матичном државом Србијом", рекао је Ракић у телефонском разговору са председником Александром Вучићем, који је том приликом поручио да је победа Српске листе потврда јединства.

Више од 90 бирача гласало за Српску листу

За Српску листу у северној Косовској Митровици 2017. године гласало је 5.372 бирача, а сада 1.765 више, пренео је новинарима Горан Ракић, председник Српске листе који ће остати на челу Митровице.

Истакао је да није успео бојкот опозиције, с обзиром на то да је Српска листа у све четири општине освојила 94,24 одсто гласова.

"Није успео бојкот опозиције који је желео да српски народ гурне у руке Приштине и да нас остави овде на цедилу. Хвала Србији, председнику Александру Вучићу, директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и Влади Србије на апелу, јер су они позвали српски народ на јединство, а Срби на КиМ су послушали апел и показали одговорност", рекао је Ракић.

Победа Српске листе је, како каже, одговор Приштини на антицивилизацијске таксе које су увели српском народу, на статут који су донели о Трепчи, на монтирани процес против потпредседника Српске листе Милана Радојичића.

Кандидат за градоначелника општине Зубин поток Срђан Вуловић рекао је да је у том месту Српска листа освојила 95,45 одсто.

"Данас је био референдум ком ћемо се царству определити, наше царство је овде, наша држава је држава Србија. Ми са ових простора немамо намеру да идемо нигде и ми се осећамо свој на своме и то мора да схвати и Приштина и Брисел и цео свет. Желим да им поручим да нас не притискају, јер што нас више притискају, ми ћемо бити све одлучнији", рекао је Вуловић.

Јанковић: Достојанствено одбрањени српски интереси

У општини Звечан Српска листа је освојила 94,2 одсто гласова, што је за 1.402 гласа више него на претходним изборима.

Кандидат за градоначелника Звечана Вучина Јанковић оценио је да су Срби на достојанствен и демократски начин показали како се бране српски интереси на КиМ.

"Мислим да ћу први ја да станем испред Српске листе у Звечану и потрудити се да оправдам поверење које су ми грађани дали", рекао је Јанковић.

Српска листа је у Лепосавићу, према још незваничним информацијама, освојила 98 одсто гласова, односно око 7.000 гласова, што је за 2.160 гласова више у односу на 2017. годину.

Кандидат за градоначелника Лепосавића Зоран Тодић оценио је да су Срби показали јединство и нису дозволили да се та листа "збрише са политичке сцене", што су, како каже, многи покушали да учине.

"Данас су Срби бирали опстанак српских општина. Захвалио бих руководству државе Србије на челу са председником Александром Вучићем који је све ово време уз српски народ, као и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и Влади Србије", рекао је Тодић новинарима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да је то велика победа Срба на КиМ, велики успех у борби за јединство са државом Србијом и у борби за јединство саме државе Србије.

Излазност 42,42 одсто 

Према подацима Централне изборне комисије у Приштини, на данашњим ванредним изборима гласало је 24.595 бирача (42,42 одсто). То значи да је излазност за скоро један проценат већа у односу на прошле локалне изборе.

У Косовској Митровици је излазност била 38,74 одсто, у Звечану 45,17 одсто, Зубином Потоку 50,74 одсто, а у Лепосавићу 41,57 одсто.

Како јавља дописник РТС-а, гласање је протекло углавном без проблема, а на регуларност није било примедби.

Кандидате за председнике општина у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану имали су Српска листа, Демократска партија Косова и Самоопредељење.

Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво