СПО за формирање еврорегиона и више општина

Српски покрет обнове залаже се за регионализацију и децентрализацију Србије, што, како наводе, подразумева стварања еврорегиона и формирање већег броја општина од постојећег.

"Иницираћемо измене Закона о територијалној организацији, јер је сада највећи део ингеренција концентрисан на нивоу републике, а то доводи до смањивања броја становника у многим деловима Србије и енормног увећање главног града", рекао је народни посланик и заменик председника СПО-а Александар Чотрић на седници Извршног одбора, саопштила је та странка.

Истакао је да би формирање "еврорегиона обезбедило уједначен и равномеран развој свих делова Србије, а мање општине омогућиле би ефиксасније, јефтиније, одговорније и грађанима ближе локалне самоуправе".

Чотрић је навео да "у Србији постоје 174 јединице локалне самоуправе, док је суседна Мађарска административно подељена на 20 жупанија и преко три хиљаде јединица локалне самоуправе.

Шпанија има 17 региона, 50 округа и близу десет хиљада општина, а Француска има 22 региона, 101 департман и скоро четрдесет хиљада општина".

Чотрић сматра да би се стварањем већег броја општина обезбедио останак становништва у мањим местима и на селу, и смањиле разлике у степену развоја појединих делова државе.

Заложио се и да постојећи региони добију конкретна овлашћења, по узору на покрајине у Аустрији или Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво