Скупштина о амандамнима на кривичне законе

Посланици Скупштине Србије почели су расправу о 44 амандмана на измене и допуне Кривичног законика којим се у правни систем Србије уводи казна доживотног затвора у складу са иницијатовом Фондације "Тијана Јурић". Такође, на измене и допуне Закона о кривичном поступку поднета су четири амандмана, а на Предлог закона о спречавању корупције 90 амандмана.

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета подсетила је да се данас расправља о изменама Кривичног закона, рекавши да се о томе не може разговарати ни демагошки, ни популистички, као ни са "изливима емоција".

Оценила је да није суштина измена Кривичног законика само у делу који се односи на иницијативу Фондације "Тијане Јурић", којом доживотна казна замењује казну од тридесет и четрдесет година затвора код свих кривичних дела код којих је прописана.

Највише полемике у јавности изазвала је информација о немогућности условног отпуста. Међутим, за осуђене на доживотни затвор могућ је условни отпуст после издржаних 27 година, с тим да постоји изузетак за неколико најсвирепијих кривичних дела.

Радета је навела да су радикали предложили да се условни отпуст разматра после 20, а не 27 година. "Може и на 30 година, али га мора бити. Морамо да знамо да се осуђеном лицу не ускраћују људска права осим права на слободу кретања", рекла је Радета.

Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић одговорио је Радети да та странка сматра да број година за могућност условног отпуста мора да буде већи од 20 година, односно, указао је да се напредњаци слажу са бројем година које је предложило ресорно министарство.

"Поставило се питање како ће се понашати они с доживотном казном затвора без условног отпуста, да ли ће то довести до насилног понашања. Најбољи одговор је дао Игор Јурић - а шта је алтернатива?", рекао је Орлић.

Министарка правде Нела Кубуровић је објаснила да је сада најстрожа казна 30 и 40 година затвора и да је за подношење захтева за условни отпуст неопходно да осуђеник издржи две трећине казне, односно 26 година и осам месеци.

"Ако уводимо доживотну казну, сматрали смо да тај условни отпуст не може бити испод тога", рекла је Кубуровићева и истакла да је још 2013. године донет закон у вези с регистром педофила који такође онемогућава условни отпуст.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Неђо Јовановић одбацио је критике да се власт у овом случају понаша популистички.

Јовановић је рекао да убица Тијане Јурић није испољио никакву емпатију и да није пружио извињење родитељима, нити се одредио покајнички.

"О чему ми онда треба да причамо и шта онда струка заговара када је у питању немогућност изрицања условног отпуста", упитао је Јовановић и истакао да у САД постоји чак и смртна казна, док рецимо у Холандији и Великој Британији такође нема условног отпуста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво