Вучић: Политичко лудило на Косову, планирају да хапсе српске полицајце

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да косовске власти планирају да од понедељка ухапсе 26 полицајаца са севера Косова и Метохије и још 15 особа – под изговором да су учествовали у корупцији. Циљ је, истиче, да север остане незаштићен. Наводи и да од владика СПЦ није тражио ни милост ни сагласност, те да им је показао шта је све урађено за КиМ. На референдуму би Срби рекли "не", али ја бих и даље био "за", наглашава председник.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да зачарани круг на Косову још није затворен, те да ће у недељу, када се одржавају избори за четири српске општине, покушати да провоцирају Србе на северу КиМ.

То ће, како каже, учинити преко "својих малобројних Срба".

"Видели сте, неки људи који су истакнути у ангажману на политичкој сцени Србије недвосмислено говоре да ће гласати за кандидаткињу Кадрија Весељија, да не би Српска листа победила. Носили су и оне транспаренте 'Један од пет милиона'", рекао је Вучић.

Користиће и, како каже, своје полицијске снаге.

"Од понедељка, према нашим информацијама. Они желе да ухапсе чак 26 српских припадника полиције са севера КиМ и још 15 лица, да не постоји одбрана за север. То је њихова нова намера, под изговором да су учествовали у корупцији и различитим случајевима... Да би север, пре свега Косовска Митровица, остао незаштићен, и да би могли да ураде најпрљавије ствари против нашег народа", рекао је Вучић.

Затим би, како каже, следио завршни чин покушаја потпуног овладавања простором где живе Срби на КиМ.

"Онда би рекли – довели смо вас пред свршени чин као Хрвати пре 'Олује'", каже Вучић.

Истиче да је Србија о томе обавестила међународне институције.

"То што Весељи говори о Нишу, Куршумлији и другим местима – било би добро да дође да видим како то изгледа и како ће му то успети. А Србија ће реаговати уздржано, смирено, али ће сачувати и заштитити свој народ", рекао је Вучић.

"Мржња према српском народу"

Коментаришући резолуцију коју је Приштина усвојила о тзв. "геноциду Србије", Вучић је рекао да неки народи на Балкану не разумеју и не могу да пронађу пут у будућност.

"Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће увек рећи да је то против оних који су чинили злочине према њиховом народу. И не могу да се окрену ни раду, ни послу, трговини, економији. Неки су само обукли одела, и ставили кравате, и изашли из шуме и разумљиво је да на такав начин говоре", рекао је Вучић.

Истиче да га брине то што су представници Приштине почели да се утркују у таквим изјавама.

"Проблем је то што Европа и свет нису реаговали када су формирали војску, када су одбили да формирају ЗСО, када су увели таксе реаговали су макар формално, када су сваки пут оптуживали Србе за све могуће злочине а нису имали ниједан доказ, држали су људе у притвору а после пуштали... Сада ово", рекао је Вучић.

Истиче да је Србија упозоравала и на ову резолуцију и на доношење других одлука због којих сваки Србин треба да се осећа уплашено.

Вучић каже да, када уђете у одређену фазу политичког лудила и слепила, после тога не можете да пронађете излаз.

"Мораћемо да реагујемо. Верујем да ће бити општих аката које ће усвајати скупштина и влада. Морамо да будемо уздржани и одговорни и да не изгубимо кредибилитет који као озбиљни људи имамо у међународниој заједници", истакао је Вучић.

"Нисам тражио милост од владика"

Говорећи о недавном састанку у Патријаршији, председник Вучић је рекао да је на тај састанак отишао на позив патријарха.

"То је за мене била велика прилика и част. Ја сам рекао да нисам дошао да тражим било шта, ни милост нити сагласност, нити било какву подршку, за разлику од других, који су водили хајку против њих", додао је Вучић.

Наводи да је пет пута рекао да је дошао да одговара на питања владика.

Према Вучићевим речима, постоји један група владика који имају опречне ставове. 

"Али сам се насмејао јер неки од њих нису никада прочитали Резолуцију 1244 и Бриселски споразум. Ја сам вадио та документа и показивао, и показивао шта смо све урадили за КиМ", додао је Вучић.

Сви знају да је све што сам рекао тачно.

"Као што је рекао владика Игњатије, ми се рађамо и умиремо са Косовом, а ви, председниче, радите као што радите", рекао је Вучић.

"Срби би рекли 'не' на референдуму"

Александар Вучић каже да је спреман да о КиМ говори у Скупштини, у било ком тренутку.

"Ја не знам да ли постоји пословничка могућност, али сам апсолутно спреман и то би за мене представљало не само важну обавезу него сматрам да се одговори и на спекулације. Могу да кажем да сам спреман за то одмах", истакао је председник Вучић.

Мораћемо да се давимо и гушимо у својим проблемима, измишљајући како нам је замрзнути конфликт решење, а Албанци желе да реше проблем, навео је Вучић.

"Ја сам био спреман да ризикујем много тога, али је то немогуће у условима у којима нико није хтео да стане уз вас. Никога нисам хтео да плаћам и молим. Рекао сам да прихватам вољу народа", казао је Вучић.

Воља народа је, каже, важна, макар била изражена и са минималним процентом.

"На референдуму би Срби рекли 'не', али ја бих и даље био 'за'", нагласио је председник Вучић.

Каже да се годину дана води хајка против разграничења, а да они које је воде сада кажу да не знају о чему се ради.

"Али то су замене теза и лицемерје, о коме је тешко говорити", истакао је председник Вучић.

Консолидовање јавних финансија и ауто-путеви

Као најважније резултате истиче уређивање јавних финансија и стављање јавних финансија под контролу.

"Стварали смо нова пријатељства, јачали односе са Кином, Русијом и западним земљама", навео је Вучић.

Каже да је урађено много тога и да је подржавао Владу у дисциплинованом понашању и дошли су резултати.

"Поносан сам на Грделичку клисуру. Она је тако лепа и величанствена да људи неће моћи да верују", додао је Вучић.

Претпоставља да ће за Видовдан отворити деоницу Обреновац–Чачак, а за Светог Николу Сурчин–Обреновац.

Почиње, каже, да се гради и излазница Нови Београд – Сурчин, која ће коштати око 75 милиона евра.

"Тако да у наредне две године имамо лакши излаз са Новог Београда, из Војвођанске улице. А за неколико месеци отварамо Банцарево – Црвена Река, тако да ће према Бугарској и Истанбулу свуда бити ауто-пут", нагласио је Вучић.

Сутра ће на отварању гост бити и премијер Северне Македоније, Зоран Заев.

Манајле је, каже, сада у Србији највећи и најлепши тунел.

"Сада идемо на планину Јелицу, ту ће тунел бити дугачак 2.700 метара, већи од Манајла и дужи. Кинези ће то радити, изванредна компанија која не касни ни дана", навео је Вучић.

Ове године следе нова повећања плата и пензија.

"Када не варате, када не лажете народ, онда људи виде резултате и онда могу да очекују другачију будућност", додао је Вучић.

Сматра да је Србија једна од земаља које се убрзано развија.

"Ми имамо за 14 одсто више директних страних инвестиција, а прошле године је било три и по милијарде. Све иде добро, оно што ме мучи то је ситуација на Косову", истакао је Вучић.

Што се КиМ тиче, додаје да се сви праве луди, пола Европе и света, као и Албанци, али се и Срби у већини праве луди и блесави, као да не знају шта се догађа на Косову.

"Трудићу се да не будем такав и покушаћу да не будем такав. Правити се луд – то је увек најлакше решење", навео је Вучић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво