Коснет: САД дубоко укључене у дијалог

САД немају конкретан исход на уму у дијалогу Београда и Приштине и желе да виде постизање свеобухватног споразума, поручио је амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет.

Филип Коснет је у интервјуу за Радио Гораждевац рекао да је важно да људи не буду обесхрабрени по питању процеса дијалога Београда и Приштине.

"Став моје Владе је да је укидање такси важан корак за враћање замаха. Постоје и кораци које бисмо волели да и Влада Србије такође предузме. Волели бисмо да видимо обе стране да приступају разговорима у духу флексибилности и компромиса", каже Коснет.

Упитан да ли ће наредни састанак представника Београда и Приштине бити одржан у јуну у Вашингтону, каже да у овом тренутку нема ништа да најави у вези са састанком у Вашингтону.

"Рећи ћу да су САД дубоко укључене у процес дијалога у партнерству са Европском унијом и са људима и Владом Србије и са људима у Влади Косова. Председник Трамп је као што знате, писао председнику Вучићу и председнику Тачију како би нагласио важност процеса дијалога и преданост САД да се крене напред", истиче Коснет.

Такође, напоменуо је да САД немају конкретан исход на уму за преговоре у дијалогу и да желе да виде постизање свеобухватног споразума.

"Сматрамо да је поред улоге које две владе имају у погледу напредовања овог процеса, веома важно да се чује глас цивилног друштва, невладиних организација и обичних грађана као део овог процеса", додао је Коснет.

"Приштина не спроводи законе праведно и брзо"

Коснет је говорио и о владавини права и оценио да Косово има одличне законе али да је проблем у томе што се они не спроводе увек праведно и брзо.

"Оно што сматрамо једноставно грешком је да владе спроводе судске одлуке само ако им се допадају", поручио је амерички амбасадор.

Упитан за конкретне случајеве код којих закони нису спроведени, а тичу се појединаца и Српске православне цркве, Коснет каже да не жели да говори о оном за шта нема све детаље и чињенице.

Истиче, међутим, да је важно да општине и власт поштују правни систем, поштују одлуке судова.

"Рекао сам и раније у јавности, има много људи који мисле да имовинска права Српске православне цркве нису њихов проблем. Међутим, сви људи морају бити сигурни да ако имају имовински проблем или било који правни проблем, да могу да верују судском систему. Важно је за људе који нису непосредно укључени у одређени случај да поштују исход судских одлука јер у супротном владавина права никоме не користи", закључио је Коснет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи