Европски избори никад важнији, а где је ту Србија?

Извесно је и да откако постоје, последњих 40 година, важнијих европских избора није било. Осим главног утиска да јачају десничарске странке, аналитичари примећују и да би проширење, које нас највише интересује, могло извесно време да се успори.

Пад две водеће политичке групације, народњака са 220 на 180 посланика. социјалиста, са 190 на чак 120. Расте утицај Макроновог покрета, али далеко интересантније је то што јачају све десне фракције. У најкраћем, могући исход европских избора.

"Ове евроскептичке и антисистемске на десници и један део левице, могу да скупе трећину посланика чиме би оне блокирали одређене закона, и ако оне не буду сви у једној фракцији, очигледно је да ће бити врло јаке ад хок коалиције које ће обухватати против емиграције или против мигрантских закона на читавом том простору", напомиње Миша Ђурковић, директор Института за европске студије.

"У једном парадоксалном преокрету, имамо ситуацију да и евроскептичне странке да су и оне за ЕУ, наравно за другачију ЕУ, за ЕУ у којој је политика имиграције много важнија", објашњава Горан Николић са Института за европске студије.

Шта ће бити с проширењем – у главним предизборним дебатама то није била тема, примећују истраживачи.

"Уколико буде проблема у формирању парламентарне већине, онда ће се фокусирати европске државе на то унутрашње питање, а самим тим ће проширење можда у једном тренутку би могло да дође у питање, у том смислу су исходи избора веома битни", указује историчар Слободан Марковић.

Шта нам исход европских избора доноси у наставку решавања косметског проблема?

"Што се тиче Косова, десне странке нама иду наруку, ту је реч о заштити хришћанског идентитета и мислим да ми то треба још више да потенцирамо. Видели сте колике емоције изазива пожар у цркви Нотрдам. То је тема коју би требало да експлоатишемо", наводи Слободан Зечевић са Института за европске студије.

Оцењују да је за Србију веома важан будући састав Европске комисије, ко ће бити посредник у преговорима са Приштином после, како кажу, релативно коректне, Федерике Могерини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи