Расправа о финансијским уговорима

Скупштина Србије наставила је рад расправом о потврђивању више финансијских уговора, међу којима је онај о зајму за кредит за изградњу дела ауто-пута на деоници Прељина-Пожега.

Реч је о 445 милиона долара зајма од кинеске Експорт-импорт банке.

На дневном реду је и потврђивање уговора о зајмy за кредит за пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Србије за деоницу Нови Сад-Суботица.

Тај уговор о модернизацији железнице подразумева кредит у максималном износу од око скоро милијарду долара.

Уговоре је образложио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Посланичка питања 

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ питао је министра спољних послова Ивицу Даћича да ли је тачно да је Влада Србије ангажовала компанију да лобира да се у Сједињеним Америчким Државама промени став о Косову и Метохији.

Шешељ је у делу седнице на којој посланици постављају питања навео да се таква информација недавно појавила, те упитао да ли влада сматра да неко може да утиче или да плати на то да се промени став САД које су спонзорисале независност КиМ.

Он се осврнуо и на изјаву америћког амбасадора Кајла Скота који је критиковао појављивање генерала Владимира Лазаревића у "Бесмртном пуку" поводом Дана победе у Нишу.  

Шешељ је питао Владу Србије какве је дипломатске мере предузела да се Скоту стави до знања да не може тако да се понаша према земљи домаћину и "да није његово да коментарише догађаје".

Посланик посланичке групе СНС-а Миодраг Линта рекао је да при изради Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који је припремило Министарство за рад, није прихваћен захтев да се свим припадницима Војске Републике Српске Крајине призна ратни стаж од 1990. до 1995. године у двоструком трајању.

Према његовим речима, у закон би требало да се унесе ова одредба зато што је држава признала свим официрима, подофицирима и цивилним лицима који су били у служби ЈНА ратни стаж за читаво време трајања рата у двоструком трајању.

После постављања питања посланици су наставили разматрање више међународних финансијских споразума и уговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи