Дачић са председником Мадагаскара о унапређењу односа две земље

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић борави у званичној посети Републици Мадагаскар. Шеф српске дипломатије се у Антананариву сусрео са председник Мадагаскара Андри Раџоелином и високим званичницима те земље, саопштило је министарство спољних послова.

Председник Мадагаскара Андри Раџоелина поново је потврдио подршку територијалној целовитости Србије, саопштило је српско Министарство спољних послова (МСП).

У разговору са Ивицом Дачићем у Антананариву, Раџоелин је истакао да је његова земља, управо у жељи да са Србијом развија одличне односе, прошле године повукла раније дато признање једнострано проглашене независности тзв. државе Косово.

Дачић је захвалио на подршци територијалном интегритету Србије и честитао Раџоелини победу на изборима, пожелевши му успеха у реформском процесу који је покренуо.

Саговорници су се сагласили да постоји велики потенцијал за изградњу партнерства између Србије и Мадагаскара, које везују деценије поверења и пријатељства, као и да боравак министра Дачића на Мадагаскару представља почетак на путу дугорочне сарадње, додаје се у саопштењу МСП-а.

Меморандум о сарадњи Србије и Мадагаскара

Током посете Мадагаскару Дачић је имао одвојене сусрете и са министром економије, финансија Рандријамандрато Ришаром, министарком индустрије, туризма и занатства Ракотамалалом Лантосо, као и са својим колегом, министром иностраних послова Франк Мишелом Наина Андријанцитохаином, наводи се у саопштењу.

Министар спољних послова Србије је са саговорницима размотрио стање билатералних односа Србије и Мадагаскара, као и модалитете унапређења сарадње у областима од обостраног интереса.

Након састанка са министром иностраних послова, два министра су потписала Меморандум о сарадњи Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних послова Републике Мадагаскар.

"Моја посета Мадагаскару је у циљу унапређења наших односа и развоја билатералне сарадње. Србија је наследница Југославије и ми из тог времена, из времена председника Тита, који је био један од оснивача Покрета несврстаних земља, имамо изузетну сарадњу са Мадагаскаром", истакао је Дачић.

Додао је да покушава да обнови ту сарадњу са бројним земљама Африке и да је у складу са тим ово његова друга посета Мадагаскару.

Шеф српске дипломатије је навео да ће се формирати Мешовити комитет за економску сарадњу.

"Очекујемо да се размене и посете наших бизнисмена. У области образовања Србија ће понудити стипендије за студенте са Мадагаскара. Такође, Србија ће помоћи Мадагаскару и у областима медицине и фармације, будући да имамо изузетно успешне институте које се баве производњом вакцина", рекао је Дачић.

Додаје да очекује узвратну посету министра спољних послова Мадагаскара, али и на јесен посету новог председника те земље.

"Србија је искрени пријатељ Мадагаскара и са том политиком ћемо наставити", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво