Има ли у Европском парламенту места за Србе

Срби из Хрватске први пут ће самостално учествовати на изборима за Европски парламент и то на две листе. Да би се освојио мандат, потребно је 60.000 гласова. Шта би место у парламенту значило за Србе у Хрватској и за Србију?

Кандидати 33 са листе у Хрватској боре се за 12 мандата у Европском парламенту. За једно место бори се 12 кандидата са две српске листе. И баш то потенцијално место које би могао да заузме један Србин из Хрватске задало је много посла онима који са тим нису сагласни – па су увреде и претње додали на плакате Самосталне демократске српске странке.

Кандидат СДСС-а Дејан Јовић каже да питање које је постављено на плакатима није усмерено Србима. Срби, каже, знају како је бити Србин у Хрватској, па питање упућују хрватском друштву и Европској унији.

"Ми сматрамо да ЕУ која има 40 до 50 милиона људи који су припадници мањина да она треба обратити пажњу више на мањинске заједнице", истиче Јовић.

А да би неко Европи посебно на то да скретао пажњу потребно је 60.000 гласова. У Србији се гласа на три локације. Више ће их бити ако буде и више пријављених гласача који уочи гласања говоре о проблемима.

"Срба у Хрватској остало је мало, тежак им је положај, у неким крајевима па и у крају у којем ја живим нема ни доброг пута, струје, нема услова за повратак, поготово нема услова за одржив повратак", подсећа председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

За права и Срба и Мађара, каже, залагао се Андор Дели. Он је први држављанин Србије у Европском парламенту који је тамо дошао са листе Орбанове партије Фидес.

Дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић указује да од једног европосланика не треба очекивати сензационалне резултате, али напомиње да и тај један има могућност да покреће одређена питања и иницијативе.

"Колико ће то имати везе и оставити трага на односе Балкана и ЕУ, Србије и ЕУ, има везе са тим колико је посланик укључен у рад релевантних одбора и комисија које се баве проширењем и Западним Балканом", објашњава Гајић.

А поглед на Западни Балкан из посланичких клупа ЕП зависиће и од његовог будућег састава, посебно због предвиђања да би странке крајње деснице, иако не би освојиле већину, могле да знатно увећају број места.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је, уочи избора, бирачима поручио да би требало да се запитају како ће изгледати "европски пејзаж" у наредним годинама ако би сви гласали за екстремисте.

Душан Гајић оцењује и да је могуће да Европски парламент буде фрагментиранији.

"То може да значи компликованије доношење одлука, успореније реформе, а то је нешто што може да буде буде неповољно за Србију и оне који очекују бржи процес проширења", напомиње Гајић.

Ко ће одлучивати, рећи ће не само бирачи већ и постизборна комбинаторика. Избори се одржавају од 23. до 26. маја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво