Стефановић за РТС: Са Американцима и о размени информација

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да у Сједињеним Америчким Државама разговара о свим безбедносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство. Циљ је да се повећа капацитет српске полиције и појача размена информација ради заштите интереса српских држављана.

Небојша Стефановић је рекао за РТС да нема потпуне безбедности за грађане Србије уколико се не сарађује са свима у свету.

Истиче да је суштина посете разговор о свим безбедносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство које, како каже, има за циљ да се повећа капацитет српске полиције и појача размена информација ради заштите интереса српских држављана.

"Суштински ова посета има за циљ да унапреди безбедност Републике Србије, да дођемо до информација о потенцијалном угрожавању наше безбедности и од тероризма и од организованог криминала и да видимо шта је то што можемо једни за друге да урадимо у будућности како би ти циљеви били остварени", наводи Стефановић.

Оцењује да нема потпуне безбедности за грађане Србије уколико не постоји сарадња са свима у свету који могу да помогну да се идентификују и ухапсе трговци наркотицима и озбиљне криминалне групе:

"Да дођемо до озбиљно организованих криминалних група које делују ван наше земље а чија су база операције Јужна Америка и друге дестинације у свету, а где Сједињене Америчке Државе могу да помогну", навео је министар. 

Меморандум о разумевању између САД и Србије 

Стефановић је рекао и да је током посете Вашингтону са секретаром за унутрашње послове САД Kевином Мекалиненом потписан Меморандум који ће омогућити бржу размену информација о мигрантима и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима.

"Једна од важних ствари за Србију је да можемо да користимо друге земље које имају много више развијену мрежу у борби против тероризма, много веће капацитете, да могу да нам помогну да идентификујемо оне који би могли да буду претња за наше грађане", наводи Стефановић.

Додаје да се у Вашингтону састао и са представницима Управе за борбу против дрога (ДЕА) о унапређењу борбе против трговине наркотицима, као и о сарадњи српске полиције са припадницима ДЕА.  

"Са директором Управе за борбу против дрога (ДЕА) Утамом Дилоном и директором Федералног истражног бироа Kристофером Врејом разговарао сам о томе шта могу да ураде да помогну унапређење капацитета МУП-а, да помогну нашим људима да буду опремљенији, САД већ помажу. Дакле, ми један део новца већ добијамо али постоји простор да нам помогну још више, да наша служба буде ефикаснија, да можемо боље да радимо свој посао, да размењујући податке и у региону и шире доведемо до тога да гарантујемо безбедност у читавој Србији", навео је министар.

Истиче да постоји простор за проширење унапређења сарадње са Управом за борбу против дрога и Федералним истражним бироом.

"Апсолутно сам сигуран да постоји простор за унапређење сарадње и са ДЕА и са ФБИ као и са другим агенцијама које се баве сузбијањем нарко-трафикинга јер је њихов фокус на оним земљама, на оним деловима света где ми не можемо да допремо", наводи Стефановић.

Додаје да би се разменом информација лакше дошло до хапшења нарко-трафиканата који иду у Јужну Америку да би транспортовали кокаин из Јужне Америке према Европи, лукама у Шпанији или Холандији или ка новим рутама које се сада појављују у источним деловима Европе.

"Да можемо заједничким радом да разменимо информације о томе, да помогнемо да се идентификују ти људи и да ДЕА и ФБИ који имају фактички највише надлежности у САД у борби против нарко-трафикинга помогну да се ти људи приведу правди, осуде на дуге затворске казне и да тиме смањимо претњу и за нашу земљу", објашњава министар.

"Бивши борци ИСИС-а велика претња"

Kада је у питању одлука САД да заробљене бивше борце ИСИС-а враћа у њихове земље, Стефановић каже да је и о томе било речи на разговорима у САД, те да су сви свесни претњи које носи њихов повратак, али да је важно да се размишља о поступку дерадикализације након одслужења казни.

"Људи који се враћају са ратишта у Сирији као борци ИСИС-а држављани су неких од земаља региона па и наше земље, и без обзира на то што ћемо да прикупимо доказе и покушати да их осудимо на дугогодишње затворске казне, питање је шта ће бити са њима када изађу из затвора, како могу да се реинтегришу у друштво, а да више не буду претња", указао је Стефановић.

Истиче да и МУП и безбедносне службе раде даноноћно на томе, те да су до сада били врло успешни.

Додаје да постоји забринутост за све што се дешава у региону и тамо где се враћа велики број страних бораца, а како је додао, не би потценио ни жене које се враћају.

"И оне могу бити изузетно радикализоване и опасне за бебедност", напоменуо је министар.

Према његовим речима, стотинак људи који су се вратили на KиМ представљају сталну опасност за безбедност у читавом региону, због чега мора да се ради на сталној размени информација. 

"Нама је важно да Србија буде безбедна, важно је да цео регион буде стабилан и о томе сам разговарао и са колегама у  Стеј департменту – шта је то што они могу додатно да ураде кроз различите програме подршке за опремање наших јединица, за опремање тренинг центара за борбу против нарко-трафикинга и све оно што можемо да уложимо у српску полицију, у наше снаге да бисмо ми гарантовали и стабилност и безбедност у нашој земљи али тиме наравно да помогнемо и стабилност целог региона", закључио је министар Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво