Тачи тражи међународно јединство око Косова

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од дипломатских представника више земаља и мисија у Приштини, једиствен став о Косову, у будућем процесу дијалога са Београдом.

Након састанка у Берлину, Тачи је на састанку са међународним дипломатама рекао да је био непријатно изненађен када је чуо да скуп у Немачкој није координисан са Сједињеним Америчким Државама.

"Надам се да ће састанак у Паризу бити боље припремљен, да ће државе чланице ЕУ бити уједињење, да ће представити креативне идеје како да се напредује и да ће састанак имати суштину", рекао је Тачи, а преноси се у саопштењу његовог кабинета.

Истакао је битност да државе чланице Европске уније, уопштено западне државе, буду уједињење и јасније у вези са овим процесом, а посебно пет држава Квинте, САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија

"Искуство из блиске прошлости показује да када је ово јединство функционисало и политичка сцена на Косову је била уједињења и спремна да напредује", рекао је косовски председник.

Као достигнућа са Берлинског састанка, оценио је  успешним  сагласност Београда и Приштине, а након инсистирања председника Макрона, да се одржи наредни састанак у Паризу, 1. јула.

Најавио је да ће Приштина на том састанку бити уједињена и да ће је заступати лидери из институција, делегације за дијалог као и да ће платформа косовске делегације на овом састанку бити резолуција Скупштине Косова.

Тачи је истакао да неће дозволити да Београд условљава дијалог, додајући да такса на производе из централне Србије остаје на снази.

Тачи је амбасадорима и шефовима међународних мисија пренео да је разочаравајуће на састанку у Берлину било нејединство земаља ЕУ у вези са либерализацијом виза за житеље Косова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи