Aмериканци поново критикују Приштину: Ратним злочинцима није место у влади

Амбасада САД у Приштини изразила је забринутост због одлука приштинске владе о запошљавању неквалификованих кадрова на позицијама у извршној власти као и због именовања на водеће позиције појединаца осуђених за ратне злочине и оних који су правоснажно осуђени за тешке и криминалне радње.

Амбасадор Филип Коснет раније је поручио да осуђеницима за ратне злочине није место у косовској влади, те да појединци на високим позицијама треба да буду калификовани за посао који раде и да имају адекватно факултетско образовање, преноси Газета Експрес.

"Именовање ових неквалификованих појединаца подрива јавно поверење које Косово покушава да изгради, лишавајући земљу могућности да има компетентне, именоване и квалификоване појединце за обављање владиних послова и срамота су за жртве злочина из прошлости", наводи се у саопштењу.

Све то спречава напредак Косова у изградњи интернационализма који ће га "учинити пожељним партнером за друге земље и ојачати позицију противника који тврде да Косово није посвећено владавини права", наводе из Амбасаде САД и додају да особе које су умешане у тешке злочине треба заувек да буду склоњене са значајних позиција.

Амбасада САД је позвала грађане и косовске лидере да размисле о томе какве особе Приштина жели да покаже свету.

"Позивамо косовске лидере да озбиљно схвате ово питање и да зауставе и преокрену овај тренд именовања појединаца, од којих је неке амбасада већ прозвала по имену чији избор изгледа води до краткорочних политичких циљева, а не легитимне потребе грађана Косова или кредибилитета државе", наводе из Амбасаде САД.

Ово није прва реакција Амбасада САД на регрутовање оптужених појединаца на високе позиције у приштинској влади, подсећа Експрес.

Амбасадор Коснет реаговао је на свом Фесјбук налогу непосредно по објављивању информације када је Сулејман Сељими именован за саветника премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја, као и на именовање Насера Шаље на место директора косовске Агенције за приватизацију.

"Осуђеним ратним злочинцима нема места у косовској влади. Лидери свих странака морају окончати подршку таквим појединаца. Таква подршка баца сумњу на посвећеност Косова владавини права", написао је Коснет и додао да му је драго да што постоје различите заједница које говоре једним гласом о том проблему.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво