Селаковић: Охрабренији смо и јачи након разговора у Патријаршији

Састанак председника Србије Александра Вучића са патријархом Иринејем и владикама у Патријаршији донео је више охрабрења и за наш народ и за нашу државу, оценио је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

"Као народ и као држава негде смо охрабренији и јачи после тог сусрета председника и представника световне и духовне власти, који је свима био потребан. Добро је што је до њега дошло јер у супротном, када се они који представљају државу и цркву по међима прогањују и криткују, ликују они који нам не мисле добро", рекао је Селаковић за Танјуг.

Селаковић, који је јуче присуствовао разговору председника Вучића и председника председништва БиХ Милорада Додика са члановима Сабора, каже да је то била одлична прилика да се чују различита мишљења, да владике председнику поставе питања, али и да се види са којом енергијом, срчаношћу и упорношћу председник заступа интересе српског народа и српске државе.

Подсећа да је председник Вучић позив патријарха искористио да изнесе ситуацију по питању КиМ и озбиљних спољнополитичких изазова са којим се суочава на састанцима са представницима најмоћнијих земаља данашњице, као и да отклони сваку врсту дилема о тим позицијама и нашој државној политици.

А један од од закључака након састанка, каже он, био је тај - да спас и тежиште српске снаге заиста лежи у једиснтву и слози, рекао је Селаковић. 

"Јединство не значи да сви мислимо исто ... већ потребан јединствен став да се за КиМ мора борити максимумом снага", рекао је Селаковић.

"Састанак није био лак"

Селаковић је интерпретирао речи једног владике, који је замолио председника да схвати да је задатак црткве једно, а државе друго, ... да цркве брине о спасењу људски душа, а држава да грађанима обезбеди најбоље услове за живот 

"Нама као цркви границе су апстрактан и релативан појам, држави су важне. Молим Вас све што сте овде чули користите да Вас ојача у броби који водите... Слушао сам овде деценијама о чврстим позицијама о Крајини, Црној Гори ... а онда смо мирно гледали како све то одлази, како Србија нестаје са тих простора и нисмо учинили ништа", парафразирао је Селаковић речи једног владике.

Његова молба председнику била је да се бори да максимано заштити наш народ, да што више добије за нашу државу, јер ако се сви будемо борили на такав начин биће нам лакше какав год исход буде, каже Селаковић и додаје да је то негде и потилика председника.

Сам сусрет и читав разговор у Патријаршији није био ни мало лак, рекао је Селаковић и оценио да је сусрет ипак донео рецепт а то је "да разговарамо када год имамо пролем".

Према његовим речима, важно је да након сваког разговора будемо јединственији макар за један одсто.

Подсећајући да се више од 95 одсто људи на попису изразило као верујуће, Селаковић је додао да црква има право на став.

"Црква има право на свој став, треба да га изнесе, а добро је да чује конкретну позицију џаве и да једни другима указујемо на можда одређене делове на које нисмо обратили пажњу и којима би требало да се бавимо", рекао је Селаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво