Да ли ће Београд увести контрамере Приштини

Приштинске таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине нису оствариле никакав ефекат на раст косовске индустрије. То је израчунао Институт ГАП из Приштине. Истовремено, увоз српске робе пао је за 88 одсто. Сарајево, према тим подацима, за пет месеци бележи пад од 83 одсто. Од увођења економске блокаде 21. новембра прошле године, Србија разматра могуће контрамере.

Готово пола године од економске блокаде Приштине за српску робу, Србија рачуна губитке и ефекте могућих контрамера.

"Још размишљам о томе. Имамо много тога, али шта год да се уради против Албанаца, не можете да одвајате људе са територије Косова, јер би то личило на нешто што раде неки против нас, а тиме бисмо наштетили интересима свог народа", каже председник Србије Александар Вучић.

Србија је, по увођењу такси, тражила од Цефте да реагује. Рок од 90 дана је истекао, без одговора. Следећи потез Београда била би арбитража пред том организацијом.

"Проблем је што је Цефта механизам где све чланице имају право гласа и одлуке се доносе једногласно, тако да је скоро немогуће добити правно задовољавајуће решење", наводи Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије.

Финансијски, кажу, Србија губи око 30 милиона евра месечно, а БиХ, рачунају у амбасади суседа, око 17 милиона евра до краја априла. Због захтева Приштине, изјаловили су се покушаји да се нађе компромисно решење.

"Ради се о захтевима Приштине за пуно признање свих јавних исправа које издаје косовска админстрација. БиХ је предлагала да се отворе разговори, да се нађе неко компромисно решење, а да заузврат Приштина суспендује таксе на период од шест месеци, али са приштинске стране није било разумевања", објашњава отправник послова Амбасаде БиХ Зоран Перковић.

Контрамере се, кажу, у овом сазиву Већа министара не очекују. У домете контрамера не верују ни у Привредној комори Србије. Увоз косовске робе је тек 20 милиона евра годишње.

"Забрана увоза производа са Косова не би утицала ни на Србију ни на Косово, а свака друга контрамера би се тицала имплементације споразума о нормализацији односа, тако да бисмо са таквом мером угрозили политичку позицију и утицали на дугорочне проспекте Србије", каже Ђурђевић.

Надокану штете пред судом могу да траже и саме компаније. Тужба би се можда исплатила само великим међународним компанијама које свакако могу да пласирају робу из трећих земаља. Зато су највећи губитници домаћа мала и средња предузећа, највише она чији опстанак зависи од пласмана на косовско тржиште.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара