Вучић у Скопљу: Народи се воле, покушаћемо да отклонимо шумове

Председник Србије Александар Вучић је изјавио, после инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније, да верује да ће две земље отклонити шумове који су постојали у претходном периоду.

Вучић је у Скопљу где је присуствовао инаугурацији председника Северне Македоније, рекао новинарима да ће ове године упутити и званичан позив Пендаровском да посети Београд.

На питање да ли ће бити отклоњени шумови на везама између две земље из времена када су из Македоније оптужили Београд да је покушао да учествује у покушају државног удара, Вучић је рекао да није проблем када постоје шумови већ да је важно да се народи поштују и воле.

"А, то је истина (да се два народа поштују и воле). Покушаћемо и те шумове да отклонимо. Верујем да имамо довољно капацитета за то. Верујем да ће таква жеља постојати и у Скопљу", нагласио је Вучић.

Навео је да никад ствари нису идеалне ни унутар наше земље да би говорили о идеалним односима са другим земљама.

Председник Србије је нагласио да је важно што је веома добра политичка и економска сарадња са Северном Македонијом, а пре свега економска, као и да расте трговинска размена.

Изразио је жељу да тако буде настављено и у будућности. 

"Има ту и других неких ствари које се тичу унутрашњих ствари у Србији и различитих људи који обављају посао у Македонији. Али то су мале ствари у односу на добре односе две земље и два народа српског и македонског који су већински у обе земље. И мој долазак овде је симоблична потврда да желимо да градимо још боље односе и да желимо да градимо мостове пријатељства између Србије и Северне Македоније и између наших народа", рекао је он.

Вучић каже да је са свим гостима разговарао, "са Метом, најдуже са Радевом, са Тачијем и другима".

Каже да се бугарски председник Румен Радев интересовао за "Београд на води", пошто је импресиониран тим пројектом и да ће имати прилику да види то када дође у Београд.

"Гледао сам колико има Европљана, знате њима када је потребно онда долазе у великим бројевима, а када се то тиче нас малих народа онда их је много мање", додао је Вучић.

Након инаугурације, председник Србије се састао са Пендаровским. То је био њихов први билатерални сусрет.

"Желим да наше односе побољшамо, да сарађујемо ближе и отвореније", навео је председник Вучић испод фотографија са састанка са Пендаровским, које су објављене на његовом инстаграм налогу "будућностсрбијеав". 

За викенд отварање деонице кроз Грделичку клисуру

Председник је најавио да ће у суботу или недељу бити отворена последња деоница ауто-пута на јужном краку Коридора 10 кроз Грделичку клисуру а да ће у петак почети градња ауто-пута од Чачка до Пожеге на Коридору 11.

Отварањем деонице кроз Грделичку клисуру, рекао је председник, биће комплетиран цео крак од 75 километара, што је већ изграђено и пуштено у саобраћај.

Подсетио је да су раније отворене деонице Левосоје – Српска Кућа, Вадичин Хан – Врање, Грабовница – Грделица...

"Тако да ће сада све бити отворено и од Београда до Скопља ће моћи да стигне за само три сата", навео је председник.

Позвао је људе из Пчињског и Јабланичког округа да дођу да то заједно са њим прославе.

"То је за нас био најтежи подухват, било је много клизишта, много мука и проблема. Али, смо изградили 33 моста само на тој деоници. Људи се некад хвале једним мостом, али тај, како поједини кажу, "зли Вучић и наша влада" су изградили само ту 33 моста и два најдужа тунела у Србији. Поносан сам и надам се да ће људи бити задовољни", закључио је Вучић.

"Изванредна парада у Нишу"

Вучић је истакао и да је војна парада у Нишу била извранредна и да је поносан на све што су грађани могли да виде тог дана. Парада је показала свеукупн националну и економску консолидацију Србије, истакао је председник.

Примера ради, навео је да један "миг 29" кошта око 45 милиона евра, док са опремом кошта 80-85 милиона евра, а Србија их данас у ваздух има девет, те додао су десетине милиона евра уложене у ракетни систем "алас".

"То је оно због чега је имало смисла више него икад раније", истакао је председник Србије.

Вучић је навео и да је било важно да грађани виде колико је земља напредовала за пет година, те подсетио да смо пре пет година.

Како је рекао, приказани су тенкови, све оно што сами правимо – "милош", "лазар", "нора", опрему коју, каже, Србија продаје Кипру, земљи ЕУ, и многим другим и тако зарађује.

Председник је, као трећи разлог важности параде, истакао да је маршом ветерана полицајаца и војника, била посвећена пажња и враћен понос људима који су учествовали у одбрани Србије и српског народа од 90-их година. 

"И то кажу они који су нас бомбардовали"

Поводом критика због учешћа генерала Владимира Лазаревића у обележавању Дана победе, Вучић је рекао да тако нешто коментаришу они који су бомбардовали нашу земљу.

Лазаревић, који осуђен и одслужио казну у Хашком трибуналу, учествовао је у маршу Бесмртног пука.

"Шта бих могао на то да кажем? И то кажу људи који су бомбардовали ову земљу и убијали нашу децу? Све то оставите по страни, нешто друго је важније ту кад је по среди регион", рекао је Вучић. 

Вучић је приметио да је код дела земаља у региону видео нервозу поводом параде.

"Код неких нисам видео нервозу јер хоће да граде добре и пријатељске односе са Србијом, али јесам у Приштини и сарајевским медијма који су измишљали. Ниједног секуда нисам изговорио реч ватра, они су свуда ставили, цитирајући Тита негде - а ја сам намерно чак и из Титовог цитата избегао ту реч да искористим - они су то ставили у први ред, као да је неко некоме претио, иако није....", рекао је Вучић. 

"Место за разговор је парламент"

Председник је, коментаришући активности опозиције у центру Београда, рекао да ће замолити посланике његове странке да их још једном позову на разговоре.

"Да седну за какав год хоће сто...Неће они код мене и нисам ја место за разговоре. Место за разговоре је парламент и ја их позивам да то раде", рекао је Вучић. 

Посебно, како је рекао, позива оне који треба да буду мало одговорнији.

Навео је и да су врло лоши инциденти у центру града, које изазивају присталице опозиције.

На опаску новинара да га је лидер Двери Бошко Обрадовић у петак чекао испред тзв "слободне зоне" код Председништва да играју шах, Вучић је иронично одговорио да је сигуран да је то била велика борба, као са знаковима.

"Је ли победио он или невидљиви противник? Биће да је он победио, као што су победили знакове", рекао је Вучић. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара