Вучић: Опасне приче о уједињењу Албанаца

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Тирани, после састанка са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, да је са њом имао неку врсту анализе онога што се дешавало на самиту у Берлину као и догађаја из претходних дана.

Александар Вучић је, у изјави за новинаре, навео да нема обичај да кука и да се жали на нешто што други раде али је изразио забринутост због чудних дешавања између Тиране и Приштине.

"Кад дате једном народу, другом по величини на Балкану иза српског, да говори о уједињењу, то није отварање Пандорине кутије него нешто много опасније", рекао је Вучић.

Указао је да прича о мини-Шенгену између Приштине и Тиране није могућа и да је реч о суманутој причи.

"То показује да се све време позивају на Европу користећи је као покриће а у Европи такво правило не постоји", рекао је председник.

Наводи да од самита у Софији Албанци не осећају исту врсту подршке од европских званичника какву су осећали раније и да то код њих ствара све већу нервозу а Београду прави проблеме.

"То за нас није лака позиција", навео је Вучић и додао да ће сутра срести Иљира Мету и Хашима Тачија и да ће кратко с њима разговарати и рећи им шта мисли.

Међутим, истиче да се плаши да неће успети да им објасни колико су њихови потези лоши јер они не желе да чују ни оне који су за њих важнији и прихватљивији као што су то европски представници.

Како је истакао, да је он говорио о српском националном уједињењу, истог трнутка би реаговале стране службе и органи ЕУ као и минимум 10 или 15 министара земаља чланица.

Наводи да су Албанци успели да свакодневним понављањем, као и са таксама, да то постане нормално и да нико не реагује на то.

На питање што сад говоре и о три српске општине и да ли је Федерика Могерини реаговала на то, рекао је да није, али да од тих прича нема ништа и да не прети непосредна опасност.

"Они то раде због унутрашњих ствари и тиме стварају нову нормалност", рекао је Вучић.

Указао је да су га албански медији нападали због изјаве на РТС-у да неће да призна Косово, а како наводи – то је била његова политика и остала.

"А они могу да говоре немогуће ствари и то постаје уобичајено", рекао је председник.

Очување интереса политиком нормалности

Истакао је да он мисли да је важније понашати се одговорно и сталожено.

"Када емитујете ту врсту предвидивости и одговорности, нема сумње да ће резултат бити позитиван и да ћете имати веће разумевање међународне јавности", рекао је Вучић.

Наводи да је са Федериком Могерини разговарао и о стварима из домена валадавине права. Рекао је да верује да ће по завршетку европских избора бити повољније оцене за Србију што значи могућност отварања већег броја поглавља.

Поручио је да је данас рекао и Матеу Салвинију и Федерики Могерини да нико не треба да помисли да рачуна да ће укидање такси бити поклон Србији. Каже да је због тога изгубљено 250-300 милиона евра.

Рекао је да људи морају да знају да Албанци имају снажна леђа у западном свету истичући новац који се издваја за лобирање.

"Када имате посла с таквим људима, мислим да наш посао није лак, али ми у крајњој линији добром политиком и политиком нормалности једино можемо да сачувамо своје интересе", рекао је председник.

На питање о протестима Самоопредељења у Тирани због његовог доласка, Вучић је рекао да неће Аљбин Курти да одређује где је он персона нон грата и да га не занимају те игре и приче.

Економија на сигурној стази 

Коментаришући економске прилике, председник је рекао да економија иде добро али да га брину политички односи и муке у региону. За економију каже да је на десетоструко бољем путу него раније и да је на сигурној и утабаној стази.

Када је реч о предстојећој војној паради у Нишу, Вучић је рекао да ће тог дана бити приказан напредан војске који је у вези са економском снагом.

Истакао је да ће људи моћи да виде хеликоптере Ми-35 за које је рекао да су међу најбољим борбеним хеликоптерима у свету.

Осим тога, рекао је, видеће на небу највећи број "орлова", "галеба" и "мигова 29".

Рекао је да ће српски "мигови" до фебруара бити опремљени веома добрим радарским системима који су бољи од свих система које имају авиони у комшилуку.

Најавио је да ће се видети напредак и у полицији када је реч о опреми и наоружању и то све захваљујући бољој економији.

Додаје да то јача преговарачку позицију Србије по свим различитим питањима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво