Дачић: Наставити са промовисањем европских стандарда и вредности

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић предводио је делегацију Србије на Четвртом форуму Стратегије Европске уније за јадранско-јонски макрорегион, који је одржан 7. и 8. маја у Будви, у оквиру председавања Црне Горе.

Дачић се захвалио Црној Гори и министру спољних послова Срђану Дармановићу на успешном председавању Јадранско-јонској иницијативи и Стратегији Европске уније за јадранско-јонски макрорегион најавивши да ће Србија истом динамиком наставити своје председавање.

"Желим да вам одам посебно признање што сте током председавања посебну пажњу придавали промовисању европских стандарда и вредности. То је нама све веома значајно имајући у виду да су то и основни предуслови пуног укључења Западног Балкана у ЕУ. Србија ће, такође, наставити своје председавање у том духу. Дугујемо и захвалност Сталном секретаријату Јадранско- јонске иницијативе из Анконе и наставићемо ту сарадњу у складу са важећим правилима процедуре", рекао је Дачић.

Министар Дачић сматра да је предстојећи заједнички рад потребно концентрисати на неколико кључних приоритета као што је инфраструктурно повезивање, унапређење сарадње у области туризма, културе, омладинске размене.

"У приоритете председавања важно је укључивање привредне и финансијске компоненте. Посебан акценат ћемо ставити на сарадњу малих и средњих предузећа, али и на сарадњу привредних комора. Све то у циљу бољег економског повезивања, повећања запослености, као и смањења емиграције радне снаге.

Током председавања Србије посебна пажња биће посвећена јачању дијалога са цивилним сектором, као и наставку заједничких активности у традиционалним односима иницијативе - заштити животне средине, сарадњи у области науке и образовања, расту Плавог сектора", нагласио је Дачић.

Добра основа за заједнички рад биће потписана Будванска декларација, закључио је у свом обраћању министар Дачић, са надом да ће на најбољи начин бити артикулисани заједнички интереси да се обезбеди финансијска подршка за будуће пројекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије