Вучић: Играмо на ивици жице

Председник Србије Александар Вучић каже да је "апсолутно лицемерје" то што они који су га нападали због његовог плана за Косово и Метохију и одбацивали тај план, сада тврде да нису ни знали за тај план. Вучић оцењује да ће Косово у будућности добити независност и сувереност на целој територији, али не зато што ће он да га призна, већ зато што није прошло решење које је он нудио.

Aлександар Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, указао да се сада види свеукупно лицемерје, када кажу да нису ни чули шта је садржај предлога.

"Што сте га онда нападали од првог момента? Па главу сте ми откинули, а нисте ни чули о чему се ради. Пошто не знате како да ме критикујете, онда сада када кажем да је пропао тај предлог, кажете да нисте ништа ни чули о њему. Што сте га нападали и рушили све, а нисте ни хтели да чујете", поручио је Вучић.

Подсетио је да су сви слојеви друштва били позвани на дијалог, да су многи говорили, од којих су неки хтели поделу, неки замрзнути конфликт, али опозиција, осим што је била против свега, ништа није рекла.

"Нису ни чули предлог а разапињали су ме на крст, нападали. То је нешто што је за мене потпуно нелогично. Суштина је да морамо да будемо озбиљни и одговорни", поручио је председник.

Вучић је указао да су Албанци направили неколико битних грешака, али да и због њих не можемо рећи да ће народу бити боље.

"Не смемо да правимо те грешке. Нисам смео и желео на било који начин да окренемо леђа Ангели Меркел и Емануелу Макрону после изванредних сусрета са председником Кине Си Ђинпингом и Русије Владимиром Путином. Сувише смо мали да можемо тако да се понашамо. Ако сте неодговорни као они да мислите да можете да се силите, то је лош потез. Морамо као на ивици жице да водимо рачуна о својим интересима, али исто тако да будемо рационални и одговорни", објаснио је Вучић.

"Нема моралног олакшања" 

Вучић је рекао да данас добро разуме да оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска неких земаља, њихових обавештајних служби, које су покренуле све своје агентуре по разним земљама, како политичке, тако и медијске, да раде а приори против таквих решења.

Ишли су огромном снагом да све то сруше, подвукао је председник.

"Шта је решење сада, осим што ће Косово и Метохија, не мојом вољом или што сам ја признао, добити независност и сувереност на целој територији. Па ћу да питам многе стручњаке који су протестовали што сте то радили? Како је могуће да нисте могли да сагледате реалност? Што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ?", упитао је Вучић.

Рекао је да то не доноси њему никакву врсту моралног олакшања, и додао да се не осећа добро, јер је сав свој политички живот посветио озбиљном решавању проблема.

"Хај тек" фабрика у Србији, у уторак објава о томе

Председник је рекао да ће у уторак заједно са важним европским инвеститором имати велику објаву о новој инвестицији у Србији, а реч је о фабрици највише технологије.

"Ту ће бити запослени и плаћени веома добро инжењери, наши најшколованији људи", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао да ће та фабрика бити у близини Београда, јужном Банату или Срему.

"Мислим да је Панчево и околина Панчева за њих идеално место. Говорићемо о томе у уторак. Много сам радостан због тога, јер ће то показати Европи и свету да можемо да радимо најфинију технологију, а не оно што би захтевало никакво знање и само радну снагу. То ће променити позицију Србије на мапи најважнијих инвестиционих дестинација на старом континенту. Поносан сам и срећан због тога", рекао је Вучић.

Он је, говорећи у инфраструктурним пројектима, рекао да ће ускоро бити отворен пут Обреновац-Чачак, затим за десет дана ће бити отворена Грделичка клисура и комплетан јужни крак Коридрора 10.

Најавио је да ће ове године уследити "најозбиљније" повећање плата, најпре медицинским сестрама, како би се спречио њихов одлазак у иностранство.

Даље ће се, како каже, повећавати плате лекарима, наставницима, али и војницима и полицајцима.

"Ја нудим ауто-путеве, а они нека буду нинџе"

Председник Србије рекао је да је, долазећи на посао, поздравио особе које су биле у шатору које је опозиција поставила синоћ у оквиру свог протеста.

"Нисмо у истој сфери интереса, на истом нивоу. Ја сам далеко испред, нинџе не могу да погледам, нити да се са њима сукобљавам", рекао је Вучић поводом изјаве Бранислава Лечића да ће учесници протеста бити командоси и нинџе у одбрани од његове политике.

Када је реч о најави да ће у шатору организовати  конференције за штампу, Вучић је рекао да су то њихове странке радиле и раније.

"Мисле да ће тако да врше притисак на мене. Сваки дан ћу им махнути када долазим на посао", најавио је он.

Указао је да је замолио министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да им ослободи сав простор у парку.

Истакао је да погрешно мисле многи да је у политици важна техника.

"Није важна техника, већ садржај, шта је то што људима нудите - план и програм, а не нешто друго. Од њих нисам чуо никакав план и програм", подвукао је Вучић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи