РОСУ палицама и сузавцем на мештане Штрпца, 20 повређених

Припадници РОСУ употребили су палице и сузавац против мештана општине Штрпце, који су покушали да зауставе багер за изградњу мини-хидроелектране, када је кренуо ка месту Обереке. Двадесеторо људи је повређено, јавља репортер РТС-а. Градоначелник Братислав Николић каже да је општинско руководство уз свој народ. Канцеларија за КиМ најоштрије осудила употребу "бруталне силе" полиције над демонстрантима.

Након двомесечног протеста за одбрану река Шар-планине, када су мештани успели да издејствују склањање багера, данас је уз пратњу специјалних јединица поново почео да копа. За понедељак ујутру је заказан састанак представника косовске полиције, локалне самоуправе, инвеститора – приватника Албанца и мештана.  

Двадесеторо људи је повређено, а међу њима су Стојан Јосимовић из организационог одбора за одбрану река Шар-планине, и двадесетогодишњи Стефан Градочевић.

Дејан Стевановић из Штрпца, који од почетка учествује у протестима, наводи да мештани верују да инвеститор нема дозволу за рад.

Багер је јуче поново кренуо ка месту за изградњу мини-хидроелектране, али су мештани успели да га врате без инцидената.

Председник Општине Штрпце Братислав Николић најоштрије је осудио прекомерну употребу силе од стране РОСУ и оценио да је то напад на све становнике Штрпца.

"Целокупно општинско руководство и ја лично смо одувек били уз свој народ и тако ће бити и надаље. Оно што се јутрос десило, када је услед прекомерне употребе силе повређено двадесет мештана наше општине, јесте нешто што је недопустиво и нешто што више никад не сме да се понови. Става смо да се сви проблеми морају решавати једино на миран начин", истакао је Николић.

Општина Штрпце је донела одлуку о обустави радова на изградњи мини-хидроелектране због замућења воде за пиће у резервоару, а самим тим и због угрожавања водоснабдевања и та одлука је и даље на снази.

Из Општине Штрпце истичу да ће о свему што се данас десило разговарати са надлежнима и тражити објашњење за овакав вид примене силе над недужним становницима Штрпца.

Канцеларија за КиМ осудила употребу силе

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила употребу "голе и бруталне силе" полиције над демонстрантима у општини Штрпце.

"Подсећамо Кфор и међународне мисије да је српски народ у општини Штрпце посебно рањив због чињенице да се веома дуго налази у изолацији, и да свака демонстрација силе над људима који живе у тако тешким условима не само да није хумана већ и изазива оправдани револт читавог српског народа на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу.

 

Из Канцеларије позивају представнике међународне заједнице на Косову и Метохији да Србима гарантују демократско право на јавно и мирољубиво изражавање незадовољства и да спрече насилне акције полиције и њену злоупотребу у стварању атмосфере ванредног стања у срединама које већински насељавају Срби.

"На учеснике протеста у Штрпцу апелујемо да своје оправдано незадовољство исказују на миран и достојанствен начин и да не дају поводе Приштини да додатно отежа положај Срба у том делу КиМ, јер јасно је да најекстремније приштинске политичке структуре жељно чекају сваку прилику и изговор да демонстрирају силу према нашем народу у Покрајини", наводи се у саопштењу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво