Тачи: Меркелова и Макрон нису тражили од Вучића да призна Косово

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да берлински скуп није донео ниједну нову идеју, а да организатори скупа, Ангела Меркел и Емануел Макрон, нису упутили позив председнику Србије за признавање Косова.

"Неки су мислили да све може да се деси и да се тако заврши. Али није у ствари тако. Ја нисам видео такав позив за признавање Косова ни од Меркелове ни од Макрона, упућено председнику Србије Вучићу, али нисам видео ни спремност у исто време да пет других земаља ЕУ признају Косово. Нисам случајно рекао да није отворена ниједна нова идеја", рекао је Тачи на конференцији за медије у Приштини, другој по реду за мање од 24 сата по повратку из Берлина.

Рекао је да је видео и да га радује приближавање ставова канцеларке Меркел и председника Макрона, очекујући да ће се то реализовати у Паризу.

Назвао је "неупућеним незналицама" оне који су против демаркације граница и који спомињу тако нешто.

"Што се тиче кориговања границе, сви могу да буду против Прешева, Бујановца и Медвеђе. Ја сам за то да се прикључе Косову, не угрожавајући ниједан центиметар Косова. Ако је то моја грешка, платићу цену, али говорим о Божјој истини и то је једино", навео је Тачи.

Поновио је да дијалог Београда и Приштине може да буде настављен без условљавања, да нема ништа од Заједнице српских општина са извршним овлашћењима.

Критиковао је улогу међународних чинилаца, јер, према његовим речима, нису показали јединство и јединствену подршку у коначном споразуму са Београдом.

Тачи је рекао да су представници Приштине на скупу у Берлину имали јасне ставове о такси од 100 одсто на српске производе.

Поново је рекао да је наметање таксе неопходна и легитимна одлука и као таква треба да остане на снази.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво