Једностран панел о злочинима на КиМ у Конгресу САД

У одбору за спољне послове комитета Представничког дома америчког Конгреса синоћ је одржан панел о ратним злочинима на Косову током сукоба 1998. и 1999. године. Учесници панела били су једино представници косовских Албанаца тако да је расправа била прилично једнострана, јавља дописник РТС-а из Вашингтона.

Главна говорница на панелу била је бивша председница Косова Атифете Јахјага а обратила се и жена која је тврдила да су је 1988. године силовала два српска полицајца. Говорио је и Иљир Битићи, чија су тројица браће убијени.

Није било српских представника те се није говорило о злочинима над Србима. Дописник РТС-а каже да су изнете чињенице за које не постоји никаква потврда, као то да је силовано 20.000 Албанки.

Истиче да је конгресмен Елиот Енгел, који је познат као албански лобиста, на наки начин осудио председника Александра Вучића наводећи да је са њим двапут разговарао о случају Битићи али да то још увек није решено.

Након панела нису била дозвољена новинарска питања.

Амбасада Србије у САД је упутила писмо сенаторима и конгресмена са чињеницама. То су извештај о сексуалном насиљу из 2018. године где је речено да је пријављено укупно 645 случајева од чега је 106 одбијено због непотпуне документације или недостатка доказа.

У писму је поменута изјава америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета који је рекао да се догађаји на КиМ 1998. и 1999. године не могу једнострано посматрати и да треба сагледати све жртве.

Приложен је и говор министра спољних послова Србије Ивице Дачића пред СБ УН о том питању.

Након панела, испред амбасаде Србије у Вашингтону одржан је протест где је више десетина косовских албанаца, како су рекли, тражило правду за сународнике.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи