Самит у Берлину, Вучић са Меркеловом и Макроном

У Берлину се после подне одржава састанак о Западном Балкану на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона. Присуствоваће председник Србије Александар Вучић, председник привремених приштинских институција Хашим Тачи и премијери свих земаља региона.

Очекује се да на састанку буде речи о европској перспективи и стабилности региона, као и о деблокади дијалога Београда и Приштине.

У седишту немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину у 17.30 почиње самит посвећен Западном Балкану. Поред председника и премијерке Србије скупу присуствују лидери Црне Горе, БиХ, Албаније, Северне Македоније и представници власти у Приштини.

Скупу ће такође, како је најављено присуствовати премијери Хрватске и Словеније као и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини која ће имати и одвојени сусрет са председником Србије Александром Вучићем пре почетка самита.

Скуп западнобалканске шесторке са председником Француске и немачком канцеларком трајаће око два сата након чега ће уследити и радна вечера.

Меркелова и Макрон ће се медијима обратити пре почетка самита а након овог скупа ће бити донети и закључци односно смернице за будућност Западног Балкана.

Циљ овог скупа како су претходних дана најављивали различити извори из ЕУ јесте да се пре свега потврди европска перспектива Западног Балкана, да се још једном понови да је неопходно сачувати стабилност у региону али и да се оживи дијалог Београда и Приштине.

Нема дијалога без укидања такси 

Уочи самита у медијима су се појављивале разне спекулације, између осталог да ће лидери Француске и Немачке тражити од Београда и Приштине да до октобра, односно именовања нове европске комисије, постигну свеобухватни обавезујући споразум о нормализацији односа.

Међутим, и председник и премијерка Србије истучу да ће разговор са Приштином бити могућ тек када укуну таксу од 100 одсто на робу из централне Србије.

Председник Вучић у Берлин долази са чврстом подршком две сталне чланице Савета безбедности УН Русије и Кине након разговора у Пекингу које је водио да председницима те две земље.

Он такође истиче да нема велика очекивања од самита у Берлину, али се нада балансираном приступу канцеларке Ангеле Меркел и Емануела Mакрона у решавању косовског питања.

Приштина, са друге стране, долази са новим уценама.

И Рамуш Харадинај и Хашим Тачи су претходних дана у више наврата понављали да ће тражити да Србија призна косoвску независност али и да ће тражити од Ангеле Меркел да пет земаља, чланица ЕУ, које до сада нису признала косовску независност то и учине.

Тачи је чак рекао да ће тражити и присаједење Прешевске долине Косову.

У медијима су се такође појављивале спекулације да ће се на овом скупу говорити и о финалном решењу, односно модалитетима. Помињала се идеја о двоструком суверенитету, специјалном статсусу за Србе на северу Косова, о корекцији граница у ненасељеним подручјима али је све то остало у домену спекулација.

Немачка има изричит став када је реч о разграничењу. Она је противник те идеје и сматра да би то било веома лоше за будућност целог региона.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан каже да ће овај скуп пре свега бити прилика да се разговара о решењу за деблокаду дијалога Београда и Приштине али да решење не сме бити наметнуто споља.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво