Вучић за РТС: Учвршћено пријатељство с Русијом, крећемо у градњу гасовода

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је са руским колегом Владимиром Путином имао добар састанак у Пекингу, да је потврђена руска подршка Србији, као и да је пријатељство учвршћено. Москва разуме српску позицију када је реч о Космету, истиче председник.

Александар Вучић је, у интервјуу за Дневник РТС-а из Пекинга, где учествује на форуму "Појас и пут", рекао да је са Путином причао о изградњи енергетске инфраструктуре.

Поручио је да је Србија суштински кренула у изградњу гасовода и да мора да се пожури, јер је до краја године потребно изградити 403 километра гасовода кроз земљу и то након десетина година приче о томе.

Истиче да су српске компаније спремне, и да се нада да су и руске компаније за доставу цеви такође спремне.

Како је рекао, после тога остаје само да се сачека бугарска страна. Рекао је да је са мађарским премијером Виктором Орбаном имао дугачак састанак и да су мађарски пријатељи рекли да ако буде проблема у трансферу гаса преко те земље, а у међувремену он не стигне из Бугарске, да ће бити од помоћи.

"Мислим да смо у том смислу осигурали енергетску будућност за нашу државу и народ", напоменуо је Вучић.

Додаје да је са председником Путином разговарао и о другим важним питањима, као што су војнотехничка сарадња, економска питања, иновације, вештачка интелигенција, коришћење нуклеарне енергије у медицинске сврхе.

Ипак, највише је било речи о Косову и Метохији. Вучић је рекао да су председник Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров били изненађени тиме што су Албанци пробали да забране учешће Српске листе на изборима.

Додаје да се трудио да се понаша рационално и да верује да Русија, као и Кина, добро разуме позицију Србије.

Разговори са светским лидерима

Вучић је разговарао и са белоруским председником Александром Лукашенком, коме је захвалио на донацији четири "мига 29". Рекао је да ће укупан ремонт и модернизација коштати 38 милиона евра.

Истакао је да је са белоруским колегом причао и о заједничкој производњи комбајна и других машина.

Такође, и Лукашенко разуме позицију Србије када је реч о Космету, а Вучић му је на томе захвалио.

Разговарао је и са многим светским лидерима, као што су аустријски канцелар Себастијан Курц, грчки премијер Алексис Ципрас.

Сусрео се са лидерима Гренаде, Вијетнама, Мозамбика, Чилеа, Кеније, Азербејџана, Казахстана, Кипра...

"Добре смо ствари урадили. Наш посао је да се боримо за народ и људе, да правимо успешнију Србију", рекао је председник Вучић.

Говорећи о изградњи путева и пруга, истакао је да му се чини да то иде боље него што је икада ишло.

Напомиње да ће грађани за десетак дана моћи да иду ка Северној Македонији и Грчкој комплетно завршеним ауто-путем.

Вучић је подсетио на градњу пруга од Суботице до Новог Сада и Београда, наводећи да се ради пруга на којој ће брзина бити 200 километара на сат.

Каже и да ће од Београда ка Прешеву бити шест колосека.

Велико поштовање за Србију у Кини 

Председник је истакао да је у Србији указано велико поштовање у Кини и да је у ударном термину кинеске телевизије сат времена говорено о Железари "Смедерево" и о успесима кинеске државе.

Истакао је да је захвалан за сву част која је Србији указана и да су слике Београда биле приказиване на сусретима дуже него слике било ког другог града.

Навео је да је седео поред италијанског премијера Ђузепеа Контеа и кинеског премијера Ли Кећанга а да су прекопута били председници Си Ђинпинг и Владимир Путин.

Додао је и да су кинеска деца носила српску народну ношњу и да је Србија то заслужила тиме што поштује Кину и то не крије.

Како каже, сви имају нешто против сарадње са Кином, јер она постаје моћна и најснажнија сила света, али он никада неће да се правда због тога.

"Сва моја искуства са Кином су најбоља могућа и срећан сам због сарадње", рекао је председник.

Додаје да ће сутра бити једна од три особе која ће имати завршну реч на тако значајном скупу.

Како је указао, ако се узму само три велике кинеске инвестиције у Србији – плус индустријски парк, јасно је да су нам много донели. Истиче и да се многи путеви раде заједно са Кинезима.

За месец и по дана ће, рекао је, бити отворен пут Обреновац-Чачак, а за мање од две године пут до Пожеге.

"Све што смо сањали, све се ближи крају и завршавамо", закључио је председник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво