"Русија неће дозволити да било ко дира Србију"

Русија ће помагати и подржавати Србију и неће дозволити нападе на нашу земљу у било ком смислу, осим у политичком, пренео је председник Александар Вучић поруку председника Русије Владимира Путина, после разговора са шефом руске државе о Косову и Метохији.

Вучић је новинарима рекао да је са Путином разговарао у присуству сарадника, а потом, додатно, још пет минута у четири ока, и да је то био свакако један од најдужих и најважнијих сусрета, поред оног са кинеским председником Си Ђинпингом, јер у Берлин, где ћемо, каже, "бити усамљени у ставу о КиМ", иде са учвршћеном позицијом.

"Тамо ће наша делегација бити потпуно усамљена по том питању а то ће бити кључна тема самог самита. Позиција нам није ни лака ни једноставна. Али, после сусрета са Сијем и Путином, чини ми се да смо учврстили пријатељство и рационалан, реалан и одговоран приступ решавању проблема Косова.", навео је председник.

Рекао је да је детаљно обавестио руског председника о ономе што се дешава на и око Косова и Метохије, и да је од Путина добио уверавања да ће помагати и подржавати Србију и да Русија "неће довозлити да било ко, на било који начин дира Србију или по некаквом другом смислу, осим политичком, врши нападе на нашу земљу".

"Упознао сам га са свим што се дешава, колико је могуће на рационалан начин о томе говорити. Путин је био изненађен, запрепашћен, да су Албанци забранили Српској листи да изађу на изборе. Само сам слегао раменима и рекао да не желим да му одузимам време, да би све што бих рекао изгледало као да се жалим и кукам, ти пре што га је Лавров известио о свему томе", рекао је Вучић.

Истиче да је подршка Русије важна, и да је пет минута насамо разговарао с Путином. Према његовим речима, додатно су учврстили поверење и договорили се око неких других битних ствари.

Председник каже да је са Путином анализирао комплетне односе Србије и Русије и да су прошли кроз све сфере друштвеног живота.

Вучић је истакао да су заједнички констатовали да је важно да расте трговинска размена Србије и Русије, што је ситуација коју је наша земља успела да промени у последње три године, јер своје обавезе исплаћује на време и показује да је поуздан економски партнер Русије.

Србија, рекао је, плаћа све обавезе за гас, што раније није био случај, и не дугује новац за "Петрохемију", а уз то Србија увећава извоз и покушава да обезбеди излаз на трећа тржиште. 

Нема дијалога без укидања такси 

Вучић је навео да без обзира на изјаве појединих европских лидера да ће састанак у Берлину бити место "ревитализације дијалога", он понавља да дијалога неће бити док Приштина не укине "антицивилизацијске" таксе.

"Укините таксе и имаћете дијалог, јер дијалога неће бити без укидања такси. Не знам како то неко мисли, али и главу на пањ можете да ми ставите, али се мој став неће променити", поручио је председник из Пекинга.

Упитао је о чему да разговара са властима из Приштине, када, каже, они нису способни да поштују споразуме које су потписали, наводећи Бриселски споразум и ЦЕФТА споразум.

"И када су 2008. године једнострано прогласили независност Косова, Србија није рушила ЦЕФТА споразум, ни тада, а ни 2009. и 2010. године. Ви рушите ЦЕФТА у новембру 2018. године, па није ово 1906. да причамо о царинском рату", рекао је Вучић.

Подсећа да су увели и војску насупрот сопственом "уставу", и упитао о чему да разговара са властима из Приштине, када они нису у стању да се држе споразума које су потписали.

"Услов свих услова је слободан проток робе, капитала и људи. Вратите то и ми се враћамо дијалогу", рекао је Вучић.

Састанци са многим државницима

Председник је изјавио да је веома поносан на своју земљу коју представља у Кини, да је током дана имао добре састанке са државницима многих земаља, као и да је током свечане вечере седео за столом поред Си Ђинпинга, Ли Кећијанга и Ђузепе Контија, док су са друге стране били Владимир Путин и Нурсултан Назарбајев.

Вучић је рекао да је данас дуго разговарао и са премијером Аустрије Себастијаном Курцем, затим да је имао добар билатерални састанак са председником Белорусије Александром Лукашенком.

"Састао сам и са лидерима Швајцарске, Мозамбика, Кеније, Вијетнама и Канаде", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће ускоро донети одлуку о изборима, казао је да прво остаје да се донесу мере у вези са Приштином.

"Прво нам остаје да донесемо мере у вези са Приштином, после 10. маја, пошто ово више никаквог смисла нема, па ћемо да видимо. Разговараћемо о томе и са нашим западним партнерима и са нашим пријатељима са истока, па да видимо шта је то што можемо да урадимо", рекао је Вучић.

На питање новианра да прокоментарише изјаву једног од лидера СЗС Вука Јеремића "да је готов са првим звиждуком на митингу", Вучић је рекао: "Чуо сам да сам готов до Ускрса, а данас је Велики петак, значи имам још дан и по. Али, и то сам слушао већ 50 пута".

Како је навео, то није проблем, јер је њему важно да Србија иде нарпед и да се он бори за земљу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво