Вучић сa Путином у Пекингу, главна тема Косово и Метохија

Србија не разуме невероватне потезе Приштине, рекао је председник Србије Александар Вучић током састанка са председником Русије Владимиром Путином. Током састанка у Пекингу, Путин је истакао да ће Русија пружити подршку Србији када је реч о Косову и Метохији.

Владимир Путин је на састанку у Пекингу рекао да Русија пажљиво прати ситуацију око Косова и Метохије, додајући да ће пружити Србији подршку.

Председник Вучић је истакао да по питању Косова има пуно притисака на Србију.

"Још једном вам хвала за недвосмислену подршку", рекао је Вучић захваливши се Путину за огромну подршку развоју најбољих политичких односа између две земље.

"Морам да изразим захвалност за подршку коју пружате територијалној целовитости и суверенитету Србије, и за то што подржавате нашу земљу у свим међународним организацијама. То је за нас веома важно питање", рекао је Вучић.

Путин је истакао да је веома задовољан што се поново састаје са Вучићем, објављено је на сајту Кремља.

"С топлином се сећамо гостопримства које је указано мени и нашој делегацији током посете Београду 17. јануара. Тада одржани разговори допринели су ширењу узајамне сарадње и активирању билатералних веза. То се одражава и на обим робне размене, који се прошле године, скромно, али ипак повећао за два одсто", рекао је Путин, у делу састанка који је био отворен за медије.

Путин је рекао и да између две земље постоје стални политички контакти између Министарстава иностраних послова, а односи се развијају и у осетљивој области као што војно-техничка сарадња.

Вучић је истакао да је Путинова посета Србији била историјска и имала велики значај за даљи развој сарадње и односа између Србије и Русије.

"Ваша посета је донела пуно конкретних резултата, али то је била посета с душом, јер је дотакла душу сваког грађанина Србије", рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, треба истаћи да је стални раст обима робне размене – заједнички успех.

Вучић је искористио прилику да током састанка Путину честита Ускрс и то на руском језику.

Састанку српског и руског председника присуствовали су и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, као и српски министри, чланови делегације која борави на форуму "Појас и пут" у Пекингу.

Председник Србије претходно је присуствовао отварању Другог форума "Појас и пут", на који га је позвао председник Кине Си Ђинпинг. 

Састанком са путином Вучић је заокружио консултације са партнерима и пријатељима Србије уочи састанка у Берлину, наредног понедељка, после којег ће, како је рекао, донети важне одлуке о изборима у Србији и позицији и мерама у одговор на низ једностраних, дискриминишућих потеза Приштине.

Вучић је јуче у Пекингу разговарао и са кинеским председником Си Ђинпингом, који је потврдио подршку своје земље територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Србије у понедељак ће присуствовати састанку у Берлину, на позив канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона.

Вучић је рекао да од тог састанка не очекује ништа, да није оптимиста, али и да ће, после више негативних сигнала, бити интересантно чути да ли Немачка и Француска желе Србију у ЕУ или не.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво