ЦИК потврдио, кандидати Српске листе иду на изборе

Кандидати Српске листе ипак ће моћи да учествују на изборима за председнике општина на северу Космета. Најпре је усвојена жалба Српске листе, да би затим и косовска Централна изборна комисија потврдила кандидатуре њених представника, јавља дописник РТС-а.

Изборни панел за жалбе и представке ЦИК-а у Приштини усвојио је данас жалбу Српске листе, чијим кандидатима јуче није била потврђена кандидатура.

"Поништава се одлука Централне изборне комисије (ЦИК), под бр. 358/2019 мод датума 24. 04. 2019, налаже се Централној изборној комисији (ЦИК) да потврди политички субјекат Српска листа, са кандидатима за градоначелнике општине: Горан Ракић за Северну Митровицу, Вучина Јанковић за Звечан, Срђан Вуловић за Зубин Поток и Зоран Тодић за Лепосавић, за ванредне изборе који се одржавају датума 19. 05. 2019", наводи се у одлуци Изборног панела за жалбе. 

Истом одлуком одбијена је као неоснована жалба Српске листе у делу који се односи на обавештавање надлежног тужилаштва о постојању елемената кривичног дела у односу на поступке чланова ЦИК-а.

Одбачена је као недопуштена и жалба Српске листе којом је захтевала да се одлука ЦИК-а од 24. априла потврди као супротна са чланом 45 косовског устава, као и да је њоме повређено пасивно право гласа.

Централна изборна комисија потврдила је затим кандидатуре представнике Српске листе.

Стеван Веселиновић из Српске листе је истакао да је потврђена кандидатура сва четири кандидата. Крећу формално-технички рокови и жреб, након којег ће се знати редослед на листићима, навео је Веселиновић.

Чланови изборне комисије из Самоопредељења и данас су се противили током гласања. За потврђивање тражили су да прође законски рок од 24 сата, да се види да ли ће се неко жалити на одлуку панела.

Претходно су тражили да се српски кандидати Горан Ракић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић замене другима, зато што се као председници северних општина у оставци, поново кандидују за исте позиције и зато што се најављују њихове поновне оставке ако буду изабрани.

Представници Самопредељења најавили су данас да ће инсистирати да се о кандидатима Српске листе изјасни врховни, а ако треба и уставни суд.

Централна изборна комисија претходних дана потврдила је кандидатуре представника Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво