Кина спремна да унапреди војну сарадњу са Србијом

Тренутни односи Србије и Кине се оцењују као најбољи у историји, за шта су заслужни лични односи председника Вучића и Сија, оценили су у Москви министри одбране Србије и Кине, Александар Вулин и Веи Фенгхе.

Министар одбране Александар Вулин састао се, у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, са министром националне одбране Кине, генералом Веи Фенгхеом, саопштило је Министарство одбране.

Министри су истакли да се тренутни билатерални односи две земље оцењују као најбољи у историји, за шта су заслужни лични односи председника Вучића и Си Ђипинга.

У складу са тим, и редовни дијалог министара допринео је остваривању значајних резултата на унапређењу досадашње и иницирању нових области сарадње Војске Србије и Народно-ослободилачке армије Кине.

Вулин је захвалио на донацијама којима Кина помаже Војску Србије, чиме се потврђује чврсто пријатељство две земље засновано на узајамном поверењу и међусобној подршци, као и на принципијелном ставу за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и подршци нашој земљи у међународним организацијама.

Фенгхе је изразио спремност да и даље развија сарадњу у области одбране кроз активности и планове које ће договорити два председника током предстојећег Другог форума за међународну сарадњу "Појас и пут", који се одржава у Пекингу.

Потврда одличних односа и узајамног пријатељства представља и планирана посета Србији првог потпредседника кинеске Централне војне комисије генерала Џанг Јоусјија у току ове године, што ће допринети јачању стратегијске координације две војске.

Министри су оценили да је досадашња војно-економска и војно-техничка сарадња са Кином на високом нивоу и да се сви планови реализују утврђеном динамиком.

Данашњи састанак је трећи узајамни сусрет два министра у последњих годину дана, подсећа Министарство.

"Сарадња Србије и ОДКБ-а знатно боља него раније"

Министар се састао и са са вршиоцем дужности генералног секретара ОДКБ Валеријем Семериковим. На састанку је размотрена досадашња сарадња као и могућности за њено унапређење.

Вулин је истакао да је Србија војно неутрална земља и да неће бити чланица ни једног војног савеза, али да има простора да са ОДКБ развија и продубљује сарадњу.

Заједничка оцена в. д. секретара и министра одбране је да је сарадња са ОДКБ данас знатно боља него у претходном периоду.

Семериков је истакао да ОДКБ поштује став Србије о војној неутралности, као и да је учешће Војске Србије у активностима ОДКБ-а веома значајно за ту организацију.

Преговори о споразуму Србије и Ирана у завршној фази

У оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, министар Вулин се на одвојеном састанку сусрео и са иранским министром одбране, генералом Амиром Хатамијем.

Министри су се сагласили да се сарадња развија у складу са обостраним интересима и у циљу изградње билатералних односа и истакли да је отварање изасланства одбране Србије у Техерану допринело њеном унапређењу.

Вулин је захвалио на принципијелном ставу Ирана по питању легитимних напора Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Споразум о сарадњи у области одбране је у завршној фази преговарања, чиме ће се створити правни основ за реализацију значајнијих билатералних активности две војске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво