Подршка Русије и Кине важан капитал пред сусрет у Берлину

Посета делегације Србије Кини је важна јер је Кина једна од три доминантне силе у глобалним мултиполарним односима, стална чланица СБ УН и друга економска сила у свету, оцењује за РТС аналитичар и дипломата Зоран Миливојевић.

Миливојевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да Кина своје односе са Србијом ничим не условљава за разлику од западних центара моћи.

"Ти односи добијају на квалитету том чињеницом и због тога имамо стратешко партнерство", рекао је Миливојевић.

Истакао је да је Србија за Кину значајна зато што је неутрална земља која се налази на важном простору. Напомиње да је однос поверења на највећем могућем нивоу и да међусобни односи нису оптерећени никаквим политичким условима.

Зоран Миливојевић сматра да је овог пута посета Кини и разговор с кинеским председником веома значајан, као и састанак председника Вучића са руским колегом Владимиром Путином.

Наводи да се разговара о питањима која су за Србију вема значајна као што су билатерални односи, учешче у пројеку "Појас и пут" и Косово и Метохија.

"Ја сам потпуно уверен да је данас Вучић добио подршку везано за КиМ имајући у виду да у понедељак предстоји посета Берлину", рекао је Миливојевић.

Оцењује да је најважнија подршка суверенитету и територијалном интегритету Србије и да се може рећи да су Кина и Русија надлежне за то питање јер се без СБ УН оно не може решити.

Миливојевић каже да се питање КиМ може решити само компромисним решењем у којем учествују српски национални и државни интереси и да је подршка Русије и Кине важан политички капитал пред одлазак у Берлин.

"Наша позиција расте и могућност да бранимо наше интересе је далеко већа нешто што је то биле пре ове подршке", рекао је Миливојевић.

Напомиње да је Србија под притиском да приступи платформи која јој не одговара и коју промовишу Приштина и западни центри моћи, а која подразумева опстанак приштинских мера и платформе за дијалог.

"Зато је важно да Кина и Русија гарантују суверенитет и територијални интегритет Србије", каже Миливојевић.

Када је реч о учешћу у пројекту "Појас и пут", Миливојевић наводи да је неспорно да је Кина водећа економска сила у воом тренутку кад је реч о простору који подразумева тај пројекат.

Наводи да је суштина у томе да нема економске стабилности без учешћа у том пројекту у да није случајно то што европске земље учествују у њему и имају интереса да буду сталне чланице.

"Кина Србију види као централну државу за реализацију тог пројекта", каже Миливојевић и подсећа да је Кина учинила кораке у кључним моментима за економску стабилност Србије наводећи као примере Железару Смедерево и РТБ Бор.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво