Вучић: За 10 дана отварање јужног крака Коридора 10

Председник Србије Александар Вучић је у Пекингу најавио да ће за десет дана бити отворен јужни крак Коридора 10.

Александар Вучић је током обраћања новинарима у Пекингу рекао да се нада да ће присуствовати отварању јужног крака Коридора 10.

"Моћи ћете да идете ка Скопљу, ка Солуну, без метра који није ауто-пут", поручио је Вучић.

Најавио је и да ће до краја јула или августа потпуно завршити источни Коридор, а за два месеца да ће отворити и пут Обреновац–Чачак.

Пре краја године очекује да ће бити завршена и деоница Сурчин–Обреновац.

Вучић, којем је данас приређен свечани дочек на аеродрому у Пекингу, рекао је да је поносан на чињеницу што је други пут добио позив за учешће на форуму "Један појас, један пут".

Указао је да је првог дана посете Пекингу потписано више споразума и меморандума о сарадњи.

"Кинези највише од свих земаља југоисточне Европе улажу у Србију, у своје фабрике и производне погоне у Смедереву и Зрењанину", указао је Вучић истакавши да се ради и на стварању индустријских паркова и формирању радне групе за заједничке инвестиције.

Вучић је рекао да ће једна од његових кључних молби кинеском председнику Си Ђинпингу бити да Кина помогне Србији да се укључи у токове напретка вештачке интелигенције и роботизације, у чему је Кина прва у свету.

Новинарима је указао и зашто Пекинг поштује Србију. "Наша сарадња са Кином је таква да је она потврда нашег челичног пријатељства. Први смо из југоисточне Европе отворили пут Кини, то се овде поштује и у Кини поштују нас. То што кажем у Кини, кажем и у Вашингтону, Москви и Бриселу. И баш ме брига шта они за то кажу. У томе се разликујем од осталих, нигде се не правдам", рекао је председник Србије.

Сарадња и на пругама 

У наредних месец дана биће потписан и уговор о кредиту за пругу Суботица – Нови Сад. "Имамо две деонице: Београд – Стара Пазова, и деоницу коју Руси одлично раде: Стара Пазова – Нови Сад. Замолићу Кинезе да убрзају радове на деоници Београд – Стара Пазова", рекао је Вучић.

Указао је да је потписан и оквирни споразум за пругу Београд – Ниш – Прешево – државна граница са Северном Македонијом.

Желимо да возови иду 160 километара на сат, тиме подстичемо бизнис у Србији и растерећујемо ауто-путеве, поручио је Вучић додајући да се први пут у изградњу метроа укључују и Кинези.

"Улазимо у нови инвестициони циклус не правећи проблем са јавним дугом", рекао је Вучић.

Указујући и на остале инфраструктурне пројекте на којима се сарађује са Кинезима, Вучић је рекао да је Србија потпуно другачија земља него што је била пре неколико година.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво