ЦИК одбио кандидатуре представника Српске листе

Централна изборна комисија потврдила је кандидатуре представника Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење, али не и представника Српске листе. Српска листа поднела жалбу.

Чланови изборне комисије из покрета Самоопредељење били су уздржани током гласања и онемогућили у овом кругу одлучивања прихватање кандидата Српске листе. За потврђивање кандидата потребно је осам од 11 гласова чланова Централне изборне комисије, која, међутим, тренутно има девет именованих чланова.

У међувремену, представници Српске листе поднели су жалбу Изборном панелу за жалбе и представке ЦИК-а у Приштини, захтевајући потврђивање њених кандидата за председнике у четири општине на северу КиМ на ванредним изборима 19. маја. 

Изборни панел има рок од 48 сати да се изјасни по жалби Српске листе. 

Иначе, чланови изборне комисије из Самоопредељења траже да се српски кандидати Горан Ракић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић замене зато што се као председници северних општина у оставци поново кандидују за исте позиције и зато што се најављују њихове поновне оставке ако буду изабрани.

"Инсистираћемо да се о кандидатима Спске листе изјасни уставнисуд. Не може неко да буде кандидат, а да о Косову говори као делу Србије. Немамо ништа ни против српског народа на Косову, ни против Српске листе. Тражимо једино да се Српска листа огради од изјава својих кандидата и да предложи нове", рекао је Аднан Рустеми из покрета Самоопредељење.

Намера представника Самоопредељења била је да обезбеде подршку представника осталих албанских странака у комисији. Председница централне изборне комисије Ваљдете Дака је у пар наврата покушала да уведе расправу у неполитички ток, али није успела.

Српски представник у комисији поново је указао на политичку конотацију примедби представника Самоопредељења.

"Чисто политичка одлука дела албанских партија које су овај састанак ЦИК-а и ово једно техничко тело искористили за промовисање својих политичких ставова. Ја сам то јуче напоменуо на састанку, а изгледа и даље у Приштини код већине политичких партија најбоље је стицати поене тако што ћете нападати српски народ и Српску листу која је представља српски народ овде", рекао је Стеван Веселиновић из Српске листе.

Из централе Српске листе истичу да данашње гласање ЦИК-а представља покушај да се Српској листи забрани политичко деловање и ускрате уставом и међународним конвенцијама гарантована права наравно правно учешће у изборном процесу.

Ванредни избори за председнике четири северне општине заказани су за 19. мај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво