Данас наставак седнице, засад без потврде кандидата Српске листе

Седница изборне комисије прекинута је јуче када је требало да се гласа о српским кандидатима, а њен наставак најављен је за данас.

Покрет Самоопредељење у Централној изборној комисији, инсистираће да се о кандидатима Српске листе изјасни Уставни суд, зато што се као председници северних општина у оставци поново кандидују за исте позиције и зато што најављују поновне оставке ако буду изабрани.

На последњој седници, представник Српске листе у Централној изборној комисији рекао је да су примедбе чланова покрета Самоопредељење политичке и да личе на политичку кампању.

"Они се обраћају Косову као Косову и Метохији. Тражимо доказе да се Српска листа дистанцира од својих кандидата и утицаја председника Србије Александра Вучића. Поновно кандидовање требало би да буде неприхватљиво и да Српска листа предложи друге кандидате, чиме би се показало да ови избори нису фарса", рекао је Аднан Рустеми из покрета "Самоопредељење".

Представник Српске листе Стеван Веселиновић истакао је да су напади, политички анимозитети, потврдили правило да је на Косову најбоље стећи политичке поене нападима на српску заједницу и њене представнике.

Ванредни избори за председнике општина 19. маја 

Представници и других странака у Централној изборној комисији, попут Фљориана Душија из Демократског савеза, установили су да правно гледано нема проблема који би онемогућили прихватање и потврђивање кандидата који су претходно прошли проверу Канцеларије за регистрацију.

Централна изборна комисија претходно је прихватила и потврдила кандидате Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење. Да се изборни процес развија даље, потребно је одобрити кандидате Српске листе.

Два члана из покрета Самоопредељење најавила су да ће бити уздржана, чиме неће бити испуњен законски основ да осам чланова потврди кандидатуру.

Очекује се, ако сертификација кандидата Српске листе буде блокирана, да ће Српска листа поднети жалбу, о којој треба да се изјасни Панел за представке и жалбе. То је виша инстанца одлучивања, после одлуке Централне изборне комисије.

Ванредни избори за председнике четири северне општине закани су за 19. мај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво