Дачић у посети Чешкој

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у посети Чешкој Републици. Шеф српске дипломатије састао се у Прагу са министром иностраних послова Чешке Томашом Петричеком са којим је разговарао о билатералној сарадњи, као и o сарадњи на међународном плану, саопштено је из Министарства спољних послова.

Прошле године две земље су обележиле 100 година од успостављања дипломатских односа, тада Чехословачке и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

"Желим да изразим велико задовољство због посете свом колеги Томашу Петричеку. Наши билатерални односи су добри и немамо отворених питања. Билатерална сарадња је у успону, али она има потенцијала да буде још боља. Везује нас традиционално пријатељство и блискост наша два народа. Са великим задовољством очекујемо посету вашег председника у септембру и посету председника домова вашег парламента", рекао је Дачић.

Недавно су у посети Чешкој биле премијерка Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Маја Гојковић.

"Очекујем на јесен и посету министра Петричека Србији. То је прилика да још једном извршимо преглед свих тачака у којима можемо да сарађујемо од политичке, економске и културне и свих других сфера сарадње", нагласио је Дачић.

Министар Дачић је у економској сфери имамо велики раст спољнотрговинске размене и да је она у прошлој години износи преко милијарду евра.

"Желео бих да захвалим Чешкој на континуираној подршци Србији када је реч о нашим европским интеграцијама. Србија жели да интензивира сарадњу са Вишеградском групом, а пошто ће Чешка председавати од јула месеца овој организацији, очекујемо да и кроз тај вид сарадње продубимо нашу сарадњу", изјавио је шеф српске дипломатије.

Дачић се састао и са председником Сената Парламента Републике Чешке Јарославом Кубером, а на састанку је истакнуто да су две земље спремне да негују и јачају односе у складу са пријатељским везама.

Кубера је нагласио да Чешка даје подршку напорима Србије на путу ка ЕУ. Министар Дачић захвалио је на искреној подршци Чешке европским интеграцијама Србије и напоменуо да је, имајући у виду изазове у самој ЕУ, важна снажна порука подршке пријатељске земље као што је Чешка на овом путу.

Дачић је нагласио да је таква порука важна не само за Србију, већ и за читав регион, подсећајући да је политика проширења управо политика стабилности и региона и читаве Европе.

Министар Дачић упознао је председника Сената са ситуацијом на Косову и Метохији након увођења противправних мера Приштине. Министар је нагласио да је Београд спреман за разговоре, али да Приштина мора да укине таксе.

Кубера је захвалио на подршци чешкој националној мањини у Србији, нагласивши да су националне мањине додатни мост који повезује две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво