Одложена одлука о кандидатима Српске листе

Косовска Централна изборна комисија одложила је гласање о потврђивању кандидата Српске листе за ванредне председничке изборе у четири општине на северу Косова и Метохије 19. маја.

Чланови комисије из покрета Самоопредељење противе се предлозима Српске листе и најављују да ће бити уздржани на гласању за потврђивање српских кандидата, уз захтев да се о њима изјасни Уставни суд.

И у том случају, уз два уздржана гласа, Централна изборна комисија неће моћи да потврди кандидате Српске листе, јер је за њихову сертификовање потребно осам гласова комисије, која тренутно броји девет чланова.

Централна изборна комисија на данашњој седници прихватила је претходно и потврдила кандидате Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.

Канцеларија за регистрацију странака и политичких кандидата препоручила је верификовање кандидата Српске листе, али су њену одлуку покушали да оспоре педставници Самоопредељења, сматрајући да кандидатуром представника Српске листе који су претходно поднели оставке на местима председника у четири северне општине, треба да се бави Уставни суд.

Члан Изборне комисије из покрета "Самоопредељење" Аднан Рустеми, упитао је "да ли имају право да се кандидују људи који Косово називају другим именом".

"Тражимо доказе да се Српска листа дистанцира од својих кандидата и утицаја председника Србије Александра Вучића. Поновно кандидовање требало би да буде неприхватљиво, а Српска листа треба да предложи друге кандидате, чиме би се показало да ови избори нису фарса", рекао је Рустеми.

Реаговао је представник Српске листе у Централној изборној комисији Стеван Веселиновић, рекавши да се ради о политичким ставовима и предизборној кампањи, који немају основу у постојећем закондавству.

И представници других странака у Централној изборној комисији, попут Фљориана Душија из Демократског савеза, установили су да правно гледано нема проблема који би онемогућили прихватање и потврђивање кандидата који су претходно прошли проверу Канцеларије за регистрацију.

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака одложила је изјашнајвање ради додатних консултација. Током дана се очекује наставк седнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво