Посланици о амандманима на предлог закона о швајцарцима

Скупштина Србије започела је расправу о амандманима на Предлог закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима.

Минситар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући на РТС-у, да је реч о коначном решењу за многе породице и да му је драго што после 12 или 13 година они кажу да их је држава чула.

Истиче да је нађено компромисно решење и да не постоји други начин да држава реагује. Каже да ће грађани имати избор да ли хоће по новом закону да конвертују кредите у евро или да наставе са судским споровима.

Понуђено решење државу ће коштати 11,7 милијарди динара.

Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата.

Како се наводи, нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији, наводи се у саопштењу.

Према нацрту закона, биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар