"Балканска међа" по други пут забрањена у Бујановцу

Филм "Балканска међа" ни синоћ, по други пут, није приказан у Бујановцу јер је директор Дома културе Јетмир Исмаили забранио приказивање због тога што, како је рекао, сматра да ће филм изазвати мржњу међу грађанима.

Јетмир Исмаили тврди да одлука није политичка и да ју је самостално донео.

"Филм је забрањен као што сам и рекао надлежним органима, не може бити приказан, јер нећу дозволити да створи мржњу између националних заједница. Неки портали су преувеличали ту причу, ту није било политике, то су моје личне одлуке", навео је Исмаили.

Локалним медијима јављају се Бујановчани, реагују због отказивања пројекције филма.

"Код нас на порталу бруји од коментара Срба који су озлојеђени због тога људи, и само су подигнуте тензије уместо да се смање како је директор мислио", истакао је новинар Никола Лазић.

Општински одбор Српске напредне странке је на конференцији за новинаре затражио смену директора на наредној седници Скупштине Општине Бујановац и да се утврди да ли је забрана пројекције филма политичка одлука или самовоља директора.

"Мишљења смо да је директор Дома културе грубо нарушио развој културе и уметности у нашем граду, али да је тиме нарушио и међуљудске односе, као да је и утицао на дискриминацију свих који су желели да одгледају оавј филм у Дому културе", казао је народни посланик Ненад Митровић. 

Приказивање филма први пут је забрањено у Бујановцу пре неколико дана.

Тада се огласило Министарство културе и информисања наводећи да са забринутошћу и неодобравањем гледа на одлуку надлежних да не прикажу филм.

"Балканска међа" је српско-руски филм који приказује акцију руских специјалаца на приштинском аеродрому непосредно после бомбардовања 1999. године.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 08:15) - anonymous [нерегистровани]

...predlog..

..iznesite tehniku i prikazite film na trgu u Bujanovcu. 

(уторак, 23. апр 2019, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

objasnjenje....???

...molio bih da mi neko objasni da li sluzbenik njegovog ranga ima pravo po zakonima ove zemlje da zabrani prikazivanje filma? Ako ima onda je sve u redu, a ako nema zna se...

(понедељак, 22. апр 2019, 21:30) - Рауш [нерегистровани]

Смена

Неко објаснити Јетмиру да су и Бујановац и Приштина места у Србији а да се у Србији статут републике мора поштовати.

(понедељак, 22. апр 2019, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Trebalo

Trebalo bi tamo prikazivati ovaj film svaki dan narednih 100 godina, a i duze ako bude trebalo

(понедељак, 22. апр 2019, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Грађанин

Мислим да грађанство, као и продуценти филма и цела продукција, треба да поднесу тужбу против дотичне особе због узнемиравања грађана, дискриминације и забрану пуштања најобичнијег филма, а под изговорима да се ради о некаквог филму који може да изазове мржњу, што је увреда. Грађани су оштећени због тога што не могу да одгледају филм, продукција је оштећена што се филм забрањује и проглашава као филм који може изазвати мржњу, а оваквим поступцима је управо дотична особа подигла тензије, апсолутно беспотребно. Ако не постоје правни начини да држава реагује, онда могу други да покушају тужбом.

(понедељак, 22. апр 2019, 19:14) - anonymous [нерегистровани]

Gazda

Vidi se ko je gazda!!! Ne sme da se pisne, ima da se radi kako oni kazu!!!! Jel vam jasno????

(понедељак, 22. апр 2019, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je krivicno delo

U bilo kom slucaju,on mora da odgovara za samovolju.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:58) - Dositej [нерегистровани]

Samo po zakonu

Sve po zakonu, prvo smeniti direktora, postaviti nekog ko ce da postuje zakone ove drzave nebitno je to da li je Srbin ili Albanac, a za tenzije pa on ih je vec podigao ovom odlukom.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:50) - Паметњаковић [нерегистровани]

Сменити под хитно због спутавања слободе говора

Филм Анђелине Џоли је приказан у Београду, иако су очигледне лажи и измишљотине у питању, чак и очигледна и намерна сатанизација Срба, док се у Србији забрањује филм који је базиран на истинитом догађају. Хапшење и смена директора под хитно! Србија је озбиљна држава која гарантује уставом загарантована права и слободе говора и изражавања свих грађана.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:34) - anonymous [нерегистровани]

Бујановац се, изгледа, већ прогласио делом "независног" Косова

Шта ли ће ови наши на власти предузети поводом овога? Кладио бих се у 1000 евра да неће ништа! Шта би кукавице и млакоње могле да предузму поводом било чега, осим да, можда, уложе протест?