Весељи писао Конгресу САД о наводним злочинима Србије

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи, послао је писмо Конгресу САД, о наводним злочинима и геноциду који је Србија починила током сукоба на Косову 1998-1999. године, преноси РТК на српском језику.

Писмо је прво послато председавајућој Представничког дома Конгреса, Ненси Пелоси и председнику Одбора за спољне послове, Елиоту Енгелу.

У писму које ће, како се наводи, бити послато свим парламентима пријатељских земаља, као и Европском парламенту, Кадри Весељи је поменуо наводне бројне масакре и злочине које је Србија починила на Косову, преноси РТК на српском језику.

Према његовим речима, у бруталном режиму Слободана Милошевића Албанци на Косову су били жртве и мета систематског насиља.

"Према томе, око милион Косовара, више од половине становништва, били су приморани да напусте Косово, а пола милиона било је расељено унутар земље. Укупно, око 90% албанског становништва постали су избеглице или расељена лица. 13,535 је убијено. Међу њима је било 1230 деце, укључујући бебе и другу малу децу", наведено је, између осталог, у писму Весељија.

Како преноси РТК, Весељи је поменуо и нерешену судбину хиљаде несталих особа.

"Током десет година постојања, Косово је показало да је мирна земља и да активно тражи позитивне односе са свим суседима, укључујући и Србију. Међутим, морам рећи да треба учинити много да би се омогућило побољшање, а део побошљања је и прихватање истине", наводи се у писму председника косовског Парламента.

Весељи је у писму позвао све земље да донесу резолуцију којом се потврђује истина о наводним српским злочинима на Косову.

"У име Скупштине Косова, желео бих да позовем Вас и Ваше колеге да омогућите формално признање историјске неправде која је учињена против мог народа. То се може учинити кроз резолуцију којом се показују и осуђују злочини против човечности који су се догодили на Косову", каже се у Весељијевом писму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво