Додик: Граница између РС и Србије не постоји

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик каже да је скуп "Будућност Србије" који је одржан у Београду показао да су Срби из Србије и Републике Српске један народ са израженим идентитетом. Додик је за РТС истакао да је Београд централно место за Србе из РС и да се не можете решити "балканско питање", а да се Срби држе дезинтегрисани.

О митингу "Будућност Србије" у Београду председника Александра Вучића, плановима Србије и Републике Српске, формирању власти у БиХ, за Дневник РТС-а говорио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Господине Додик, много се јуче на митингу говорило о заједништву Срба у Републици Српској и Србији. Шта се под тим подразумева, нешто другачије него до сада?

Наравно да је другачије, до сада смо дијељени по томе како су нас третирали - као босанске Србе, Србе у Хрватској, хрватским Србима, косовским Србима. У суштини се ради о томе да смо један народ са идентитетом који је јак и овај скуп је био манифестиција тог јединства. На њему је било много људи из РС, из Црне Горе, са Косова. Било је оних који су дошли из Хрватске.

Замерили су вам неки који не мисле исто као и Ви у Сарајеву што сте дошли?

Наравно да не мислимо исто. За нас Србе у РС, Београд је централно наше мјесто, наш репрезентант у сваком погледу. То што неко жели у Сарајеву да ми будемо привучени или привржени Сарајеву то је имагинација не само овог времена, него траје кроз векове.

Много је пројеката најављено, од заједничких хидроцентрала, пројеката у свакој општини у РС, заједничког буквара, читанке, ауто-пута. Шта ће од свега тога грађани најпре моћи да конкретно виде?

Све ће моћи да виде. 

У ком року?

У свим општинама данас у РС се изводе пројекти који су заједнички пројекти Србије и РС и господин Вучић и ја смо заједно креирали тај пројекат, да то буде у свакој од 63 општине РС, да се изгради објекат који био носио најчешће назив "Србија" или "Београд" или нешто друго са овог простора.

Кад би деца могла да уче из тих заједничких читанки и буквара?

Већ ове године.

У два недавна интервјуа рекли сте да се нека врста интеграције између Србије и Републике Српске, али и дела Црне Горе, у будућности мора десити. Такође, да сте уверени да ће једног дана сви Срби живети у једној држави. Знамо шта мисле ваши опоненти у Сарајеву о томе. Шта вам кажу европски званичници са којима сте се сусретали?

Све мање било шта коментаришу. Ја бих закључио да многи сматрају да је то нека врста реалности. Не можете ви решити "балканско питање", а држати дезинтегрисане Србе, и не дозволити њима иста она права која сте само мало прије дозволили Хрватима да имају своју државу, да су окупљени већина њих ту, и на неким другим просторима.

Један процес у БиХ није завршен ни пола године после избора - формирање власти на нивоу БиХ. Рекли сте да сте са ХДЗ-ом спремни да власт сутра формирате. Међутим, кочи ли то што Изетбеговић каже да би један од министара из Републике Српске требало да буде нестраначка личност, а ви сте то доживели као уцену?

Три места припадају РС. Ја немам претензије да детерминишем ко ће бити с њихове, бошњачке стране, тако неће ни он то моћи. Мањи је то проблем.

Већи проблем је чињеница да они стално опструишу формирање Савета министара како би онемогућили да уђу легитимни победници избора и код Хрвата и код Срба. Овде је кључни проблем што покушавају да решавају нека претходна питања као - формираћемо Савет министара, а да Додик прихвати НАТО. Ја кажем не, ја не прихватам.

Много полемике и неслагања у вези са контролом границе, помиње се херметичко затварање између Бих и Србије, слање војске, Фронтекса. Хоће ли та граница бити херметички затворена или не?

БиХ нема снаге ни за шта. Каква херметички затворена.

Хоћете ли ви дозволити, ви се питате?

Граница према Србији не може да буде затворена, она за нас и не постоји, то може да буде нека административна линија и ништа више. Било је на Предсједништву захтјева да се стави војска на границу, наводно да се препречи улаз миграната, што сам, наравно, одбио. Одбијам и да дође и Фронтекс и било ко на границу према Србији, то је за мене неприхватљиво. Док ја сједим у Председништву такве одлуке се неће десити.

Идете на састанак са папом Фрањом. Да ли ће се као теме наћи Јасеновац и улога Степинца у време НДХ?

Наравно да ћу о томе рећи неке ствари, и колико време то дозволи. Управо то, велико страдање, Јасеновац, погром, покољ Срба тога времена, и да је то неоправдано потиснуто у страну. Обавијестићу га да смо председник Вучић и ја одлучили да правимо велики монументални спомен парк у Градини, то је одмах преко реке Саве у РС и да у том погледу желимо да то буде и парк сјећања и парк мира.

Имамо много тема о којима треба разговарати, тако да верујем да ће то бити успјешан пут.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво