Повратак 110 људи из Сирије на Косово

Косовска полиција ухапсила је четири особе, из групе од 110 људи, повратника са ратишта у Сирији, који су током ноћи стигли на Косово, саопштио је директор косовске полиције Рашит Ћељај.

Међу повратницима је 74 деце, додао је Ћељај и нагласио да њиховим повратком, на Косову није угрожена стабилност.

"Косовске институције тренутно пружају прву помоћ и третман. Сви они који су починили кривична дела суочиће се са правдом, док ће другима бити пружена потребна помоћ за рехабилитацију и повратак у друштво", рекао је Ћељај на конференицји за медије у Приштини.

"Што се тиче аспекта безбедности и читавог процеса повратка грађана из конфликтних подручја, све је прошло како је планирано", тврди директор полиције.

Навео је да су ухапшена четворица повратника осумњичена за учешће уборбама.

"Косовска полиција је четворици повратника, одредила меру притвора од 48 сати, док ће остале мере бити у складу са законским одредбама, према налогу Специјалног тужилаштва", појаснио је Ћељај.

Пренео је да још увек има људи са Косова на подручјима сукоба.

"Имамо информације за 30 особа укључених у борбе. Са њима је и 49 жена и осоморо деце", прецизирао је Ћељај.

Косовски министар правде Абељард Тахири појаснио је да су међу повратницима четири одрасла мушкарца, 35 жена и 74 деце, укључујући деветоро деце која су у ратним дејствима изгубила родитеље.

"У раним јутарњим сатима спроведена је операција којом се на Косово, уз помоћ САД, вратило 110 грађана који су били у Сирији", рекао је Тахири и додао да се још увек тражи повратак оних који су учествовали у ратним дејствима.

Открио је да је операција повратка почела октобра прошле године у сарадњи са неколико институција, а циљ је да житељи Косова не учествују у међународним сукобима, и да се врате на Косово.

Више од 400 житеља Косова, углавном одраслих, отишло је упоследњих шест до седам година у Сирију и Ирак да се боре на страну милитантне Исламске државе.

Више од 70 њих је убијено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво