ИЗ ЧАСА У ЧАС

Скуп "Будућност Србије" у Београду

У Београду је одржан скуп у оквиру кампање "Будућност Србије". Према процени МУП-а, окупило се између 140.000 и 150.000 грађана. Скуп је почео музичким програмом, након чега је отпевана химна "Боже правде". Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима се обратио председник Србије Александар Вучић, рекавши да су Србији потребни мир и деца.

20.20 – На крају скупа је Оливер Мандић отпевао песму "Мајко, Србијо" посебно компоновану за ову прилику.

20.15 - Никада нећу говорити пред оволиким бројем људи. Ви заслужујете Србију будућности,  једну, једину и непоновљиву, најлепшу и најбољу земљу на свету. Бескрајнио хвала на свему. Живела Србија, завршио је Вучић обраћање на скупу.

20.12 - Све нас је мање, џабе нам стручњаци ако немамо деце, молим вас да то разумете. Важнио је да бринемо о популационој политици. Без деце нема будућности. 

20.10 - Наш најважнији циљ су нове фабрике и инвестиције, наш циљ је запослена Србија и задовољни грађани, наш циљ нису сукоби. 

20.09 - Србија ће имати снагу да чува своје небо, не треба нам ничија помоћ, јачаћемо своје снаге из године у годину, каже Вучић. 

20.05 - Србија ће брзином ракете да иде напред. Разговараћемо, али немојте да помислите да ћемо да дозволимо протеривање нашег народа са вековних огњишта на КиМ. Мораћемо да градимо много боље односе са БиХ и Хрватском.

20.03 - Србију смо излечили када је била на ивици амбиса. А ви сте веровали у то. Посебно се захваљујем пензионерима који су поднели највећи терет. Имао чврст динар. Имате озбиљну Владу која не лаже народ већ се понаша домаћински. 

20.00 - Знам колика је моја одговорност и брига за људе на КиМ. Неће нам бити лако и зато још једном хвала што сте у оволиком броју дошли. Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана, истакао Вучић. 

19.56 - Скупа је глава, а једна ствар је још скупља, а то је образ, каже Вучић.

19.53 - Можете да претите и вршите притисак колико хоћете, нема разговора док се не укину таксе.

19.50 - Мој посао као председнка је да чувам мир. Желим да у 21. веку немамо ниједан рат, поручио је Вучић. 

19.45 - Пробаћемо да идемо у корак са светом, добио сам важно писмо из "Фолксвагена", Србија је и даље у игри, истакао је Вучић. 

19.40 - Много смо енергије уложили и све је то вредело за овакво вече, поручио је председник Александар Вучић. 

19.30 – Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто обратио се окупљенима на српском језику, рекавши да му је част што је у Београду.

19.20 – Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истиче да је неопходна унутрашња снага земље да би она била јака у региону. 

19.08 – Eмитовани инсерти из филма "Кошаре". Потпуковник Драгутин Димчевски поручује да је све пролазно а да је Србија вечна.

19.00 - Данашњи скуп је порука јединства и снаге српског народа, поручио је министар Ивица Дачић.

18.35 – Прва се обратила председница Владе Ана Брнабић која је рекла да данашњи скуп у Београду показује да Србија није подељена земља "већ једна, једнака, јединствена, земља нормалних и пристојних људи". 

18.30 – Певачица Мари Мари и окупљени грађани певају химну "Боже правде". 

18.25 – На видео-биму емитују се инсерти из дванаест округа које је председник обишао у току кампање "Будућност Србије".  

18.15 – Председник Вучић и говорници дошли су до централне бине. Плато испред Дома народне скупштине и околне улице пуни људи.

17.30 – У току је наступ рок групе Рибља чорба. Трг Николе Пашића је испуњен грађанима који су дошли на скуп.

17.10 – Центар града повремено надлећу хеликоптери.

17.00 – На скуп стигли и Срби са Косова и Метохије. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је из јужне српске покрајине дошло oко 7.500 људи. 

16.15 – Окупљање почело музичким програмом испред Дома Народне скупштине. Наступа Аца Лукас.

Грађани су испред Дома Народне Скупштине стигли из свих крајева града носећи заставе Србије, транспаренте и балоне.

Пре званичног почетка скупа, пред окупљеним грађанима наступали су певач Аца Лукас и рок група Рибља чорба.

Након тога је певачица Мари Мари отпевала химну "Боже правде". Уследила су обраћања говорника.

Бранбић: Ставимо тачку на поделе 

На скупу се прво обратила председница владе Ана Брнабић, која је рекла да скуп показује да Србија није подељена већ једна и јединствена.

Премијерка је захвалила присутнима на подршци. "Хвала што смо данас сви заједно у Београду", рекла је Брнабићева.

Зашто смо данас овде, упитала је премијерка. "Ако мене питате, онда кажем да смо се окупили да покажемо да Србија није подељена земља, ни подељено друштво", рекла је она.

Према њеним речима, Србија је земља пристојних људи, где су важни рад и резултати рада.

"Нећемо подржати поделе, претње, вешала, моторне тестере, сталне, сталне и сталне поделе на ботове, сендвичаре и на грађанску елиту", каже премијерка.

"Србија је једна, ово је Србија", истакла је Брнабићева. Каже да жели да се стави тачка на поделе и тачка на оне који нас деле.

"Ти који нас деле су се окупили прошле суботе на овом месту, а нисмо чули никаву визију, већ само увреде и псовке и позиве на поделу", рекла је премијерка, додајући да то није и неће бити Србија.

Истакла је да је ушла у политику на позив Александра Вучића и додала да је била почаствована што ју је позвао у свој тим.

"У њему сам видела потпуно другачију посвећеност, другачији однос према грађанима и земљи, због тога сам прихватила позив", рекла је Брнабићева.

"И данас у апрлу када погледам шта смо урадили, озбиљно сам поносна на наше резултате - Клинички центар Ниш, први икада завршени клинички центар у историји Србије, а ту је и научно-технолошки парк Србије", рекла је, између осталог, премијерка. 

Наставићемо да радимо и побеђујемо као један тим, закључила је обраћање Брнабићева.  

Дачић: Порука јединства 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да "смо у претходним неколико недеља били сведоци да се из Београда шаљу слике насиља, претњи и желе неких странака да преко улице дођу на власт".

"Шаље се порука да смо слаби, нејединствени и зато као спојени судови из међународне заједнице, нарочито са запада, долазе јачи притисци и ултиматуми, мисле да ћемо се предати ако јаче притисну", истакао је шеф српске дипломатије.

Представници опозиције, каже, имају све осим народа.

"Овај скуп је порука јединства и снаге српског народа. Србија није ни мала ни слаба, Србија је данас јака. Нико не може да доноси одлуке о Србији а да се о томе не пита Србија. Ово је другачија Србија од оне од пре седам година", истакао је Дачић. 

Према његовим речима, Србија је поштована земља у међународној заједници.

"Показали смо нашу снагу тиме што је 13 земаља повукло признање Косова. Србија је чврст ослонац српског народа. Не играјте се ватром, данас Србима нико не сме да прети и да их напада", истиче министар спољних послова.

Дачић наводи да, то што Вучић још није расписао изборе, јесте "доказ одговорности према Србији и националним интересима".

"Штити их (опозицију) од пораза и дебакла", каже шеф српске дипломатије. 

Дачић је у шали поручио градоначелнику Зорану Радојичићу, његовом заменику Горану Весићу и председнику скупштине Београда Николи Никодијевићу да Београду треба већи трг јер је, каже, Трг Николе Пашића "мали да прими све који се залажу за бољу будућност Србије". 

Димчевски: Србији је потребан мир и једниство 

Потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, некадашњи заменик 53. батаљона у Ђаковици, подсетио је на јунаке који су своје животе положили на олтар државе Србије.

"Била је то највећа битка 1999. године која је ушла у анале ратовање. Кошаре су пример како се брани отаџбина у крајње непогодним временским, климатским условима. Младићи са Кошара, који су имали 17, 18 и 19 година, били су снага наше херојске борбе", подсетио је Димчевски.

Каже да када је ситуација изгледала готово безизлана, старешине су показале јунаштво и солидарност. "Знали смо да се боримо за све наше грађане, за Србију, за наше светиње. То не смемо никада заборавити", истакао је Димчевски.

Димчевски је рекао да је после двадесет година од Нато агресије, Србији је потребан мир, а надасве јединство.

"Ми војници најбоље знамо шта доносе страхоте рата. Желимо јединствену и храбру Србију, као што су били њени борци са карауле Кошаре. И данас ако буде потребно бранићемо Србију истом храброшћу, одлучношћу и јунаштвом", истако је Димчевски.

Захвалио се председнику Александру Вучићу што је, како каже, био први званичник који је дешавања 1999. године назвао правим именом – агресијом.

"Хвала вам што сте били први званичник који одао пошту мученицима са Кошара, Шар планине, Коритника, Језерских планина, Дренице...", навео је Димчевски.

Додик: Срби из Републике Српске су загледани у Србију

Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, наводи да је Србија држава у коју су загледани Срби из Републике Српске, те да је данас овде да пренесе подршку Републике Српске Србији и српском руководству.

"Дошао сам овде да свима вама испоручим љубав коју Срби у Републици Српској имају за Србију, за њено руководство. Љубав која увек јача и која је увек ту. Данас исказујем јасно опредљење и подршку Србији и руководству. Дошао сам овде да свима кажем да је ово окупљање одговор на сва питања за свакога ко пита шта се овде дешава", поручио је Додик.

Истиче да је Србија незаменљив фактор стабилности и мира.

"Желимо да Србија буде моћнија, снажнија, јача. Србија је гаранција наше стабилности и наше будћности. Дошао сам овде да свима вама кажем да ова Србија данас и ово данашње окупљање је одговор за све у свету и окружењу да је Србија јединствена и јака", навео је председавајући Председништва БиХ.

Додаје да свако може да буде против власти, јер то је, како каже - легитимно. Али, поручио је, не можете да будете против државе.

"Не можете да будете против Србије јер унутрашња снага и јединство су важни да би она била моћна у регионалним и светским оквирима. Не можете да будете против Србије која је изложена отвореним питањима везаним за Косово. Морамо дати снагу нашем преговарачком тиму, додатну снагу председнику Вичићу а не да му ту снагу одузимамо", рекао је Додик.

Поручио је и да Република Српска јасно и гласно поручила да неће у НАТО.

"Нећемо у НАТО зато што сте и нама у два наврата бацали бомбе. Нећемо НАТО зато што нећемо да граница буде на Дрини, као што је то некада било, нећемо да поновимо ситуацију од пре 100 година. Немојте нас више питати. Ми смо одлуку донели и у томе ћемо пратити Србију, ништа битније није од тога да РС прати Србију у стратеским питањима", поручио је председавајући Председништва БиХ.

Важно је, истакао је, да знамо да будућност Србије подразумева мир, међу нама и мир са народима са којима деимо овај балкански простор, да све размирице решавамо преговорима и да се научимо стрпљењу, јер само тако можемо да се изборимо за своје интерсе.

"Време је за стрпљење и за оговоре", поручио је Додик и истакао да Србија и Срби у Реублици Српској данас веома јасно заједно могу да искажу свој став и да се до краја боре за њега.

За Србе у Реублици Српској, казао је, Република Српска је држава као крајња катеегорија, а Србија држава у коју смо ми загледани.

Захвалио је Вучићу на многим пројектима које је покренуо, те додао да ће један о тих пројеката носити назив или Београд, али најчешће Србија.

Додик је посебно захвалио председнику Вучићу на подршци за реализацију пројекта реконструкције Јасеновца.

Сијарто: Српско-мађарски односи најбољи до сада  

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је на скупу да је средњој Европи потребна снажна Србија.

Сијарто је рекао да је средња Европа све јача и јача зато што се владе руководе националним интересима, упркос притисцима.

"Свима је јасно да је ваша земља све јача и јача. Ојачала је јер ваши лидери нису занемарили националне интересе. Сигуран сам да ћемо (Срби и Мађари) у будућности бити способни за велика дела", рекао је Сијарто.

Оценио да су српско-мађарски односи најбољи до сада и да је Србија заслужила да буде чланица Европске уније, као и да је неприхватљиво да јој се држе лекције и успорава њено придруживање.

"Ви сте права европска нација, што сте више пута доказали. Вашим приступањем ће ЕУ бити јача и у годинама које предстоје на томе ћемо радити са вама и председником Александром Вучићем", нагласио је Сијарто.

Истакао је да би, да се Мађарска пита, Србија сутра била чланица Европске уније. 

Светске агенције и медији у региону опширно су известили о скупу у центру Београда, организованом у знак подршке председнику Србије, уз оцену да је тим скупом одговорио на протесте опозиције позивом на дијалог и поручио да политичке спорове треба решавати на изборима.  

Центар Београда повремено су надлетали хеликоптери. Саобраћај у граду се нормализује.

Грађани су у Београд дошли из свих крајева Србије, укључујући и Србе са Косова и Метохије. Групу од десет аутобуса зауставила је косовска полиција на администратиувном пункту код Кончуља.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво