Хоџај: У Берлину неће бити споразума, тражимо извињење Београда

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај изјавио је да ће на самиту у Берлину бити мултилатералних састанака и да се не очекује договор Београда и Приштине.

"Ово је мултилатерални састанак који организују Немци и Французи. На таквим мултилатералним састанцима не очекујте да ћете имати споразум, јер се то никада не дешава", рекао је Енвер Хоџај на конференцији за медије у Приштини.

Према његовим речима, "главни фокус ће бити дијалог између Косова и Србије, али епилог неће бити постизања споразума."

"Састанак је мултилатералан, можда буду постојале поруке, датуми, предлози, али не и споразум", објаснио је Хоџај који је јавности говорио и о правној иницијативи косовске владе за законско решење против порицања ратних злочина.

Навео је да је морални циљ иницијативе да се заштити достојанство жртава, породица и друштва уопште.

"Сврха правне иницијативе је, пре свега, морална, јер вреди штитити достојанство жртава, породица и друштва као таквог", рекао је Хоџај.

Пренео је да се овим питањем бави и платформа косовске владе и скупштине за дијалог са Београдом.

"Платформа је наша позиција, а питање помирења и тражења извињења требало би да буде наш стални захтев на столу", сматра Хоџај.

Под политичком нормализацијом и помирењем подразумева узајамно признавање, чланство Косова у УН, што су за Хоџаја "темељи који могу довести два друштва и два народа до помирења".

"Захтев за извињење мора да остане на столу и то су питања која произлазе из мандата друштва", тврди Хоџај.

"Не треба да заборавимо колико је Србија била жестока на Косову. Али у свету постоје ситуације које су веома компликоване. Политичка нормализација мора претходити друштвеној нормализацији", додао је Хоџај.

"Оно што се десило пре 20 година никада и нико не би требало да заборави на Косову. А ако се то догоди, мораће да буде процесуиран", закључио је Хоџај.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво