Једноставнија процедура за запошљавање странаца

Министар за рад Зоран Ђорђевић образложио је у Скупштини предлог измена и допуна Закона о запошљавању странаца.

Зоран Ђорђевић је изјавио да ће бити поједностављено запошљавање странаца и да ће страним инвеститорима бити олакшано улагање у нашу земљу.

"Овај закон је прави сигнал да је Србија земља убрзаног развоја и да постоји заинтересованост странаца да раде у њој и инвеститора да инвестирају", нагласио је Ђорђевић.

Министар је навео да су прошле и претпрошле године отворена одређена питања око тог закона у циљу поједностављења процедура, издавања дозволе за рад и лакше примене прописа у пракси.

Овај предлог закона прате истовремено и измене и допуне Закона о странцима, којима се врши поједностављење поступка приликом прибављања одобрења за привремени боравак и прецизирају одредбе које уређују прибављање виза за дужи боравак, навео је Ђорђевић.

На пример, док је странац још увек у поступку прибављања визе за дужи боравак по основу запошљавања и док је још увек у иностранству послодавац може предузети активности пред Националном службеом за запошљавање (НСЗ) у циљу издавања радне дозволе, напоменуо је министар.

Предвиђено је обједињено поступање НСЗ приликом продужења радне дозволе за упућена лица и радне дозволе за кретање у оквиру привредног друштва, као и могућност издавња радне дозволе странцу коме је одобрена виза за дужи боравак по основу запошљавања.

Обједињено поступање подразумева да се терет прибављања документације и друго што је потребно пребацује на НСЗ, чиме је послодавцу знатно олакшан поступак продужења радне дозволе.

Закон о запошљавању странаца усвојен је 2014. године, а од почетка његове примене, Национална служба за запошљавање издала је укупно око 33.160 дозвола за рад, нових и продужених.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 19:51) - Петрија [нерегистровани]

???!!!

Запошљавање којих странаца? На које се странце мисли. Видимо да наши радници одлазе у Западну Европу, па се намеће закључак да се Закон припрема за мигранте, Роме и сличне, које ће нам ЕУ вратити по Споразуму о реадмисији?

(четвртак, 18. апр 2019, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Njima omogucavate zaposljavanje, a sta je sa nama?