Тачи и Харадинај за сада без координације пред Берлин

Косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, позвани су у Берлин на састанак 29. априла, али за сада нема назнака да на скуп одлазе са усаглашеним ставом.

Прошло је пет месеци откако су се Тачи и Харадинај последњи пут сусрели лицем у лице, као што је то уобичајено за вође централних институција. Неименовани извори из владе пренели су листу Коха диторе да се сусрет њих двојице не очекују ни пре састанка у Берлину, који су сазвали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

"За сада нема координације и не очекујем да ће је бити пре него што одемо у Берлин", рекао је извор додајући: "Чак нисам ни сигуран да ће путовати заједно."

Већ дуже време, Тачи и Харадинај показују разлике око решења односа Београда и Приштине око Косова. Тачи је за корекцију границе, док се Харадинај томе противи.

Тачи сматра да ће састанак са лидерима Западног Балкана у Берлину бити наставак немачког и француског интересовања за Косово, и да, према његовим консултацијама, на том скупу неће бити нацрта плана за споразум Београда и Приштине.

"Као председник, ја сам у сталним консултацијама са међународним партнерима око развоја догађаја на Косову и Западном Балкану. Берлински састанак ће бити наставак интересовања Немачке и Француске за Косово и наш регион", навео је Тачи на свом Фејсбук налогу.

Тачи очекује да ће са скупа у Берлину бити издато унапред договорено саопштење са општим садржајем о европској перспективи региона, продубљивањем реформи, посебно у области владавине права, а биће наглашена и неопходност нормализације односа између Београда и Приштине.

Харадинај је, упитан о могућем нацрту договора у Берлину, рекао да нема информација и да је о томе чуо у медијима.

"Немам такве информације осим онога што сам видео и чуо од медија, али ми такве информације немамо и не знамо да ће се нешто попут тога догодити. Било како било, рекао сам и раније да ја нисам овлашћен да преговарам о договору са Србијом, јер је парламент дао мандат преговарачкој делегацији, а и платформу. Дакле моју улогу не видим као преговарача за столом", рекао је косовски премијер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво