Вукосављевић: Авантуризам у Бујановцу долива уље на ватру

Отказивање приказивања филма "Балканска међа" је једна врста цензуре и покушај снажаног уплива политике у културу, сматра министар културе Владан Вукосављевић. То се, каже, никада не завршава добро.

Опасно је, неприхватљиво и неподобно да је, у духу времена у којем живимо, пројекција филма "Балканска међа" отказана, рекао је у Дневнику РТС-а министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

"Ми не знамо да ли је реч о забрани, али пројекција која је била заказана је отказана. Да ли је реч о трајној забрани, или забрани под наводницима, или некој политичкој манипулацији, остаје да се види", наводи Вукосављевић.

Каже да је Министарство покушавало безуспешно да ступи у контакт са директором Дома културе, у којем је филм требало да буде приказан.

"Оно што наша јавност треба да зна, да Министарство културе не може неким другим мерама да интервенише, јер је реч о Дому културе у Бајановцу, чији је оснивач локална самоуправа. Ми немамо сада, како људи то мисле, неке конкретне мере или потезе да интервенишемо директно", објашњава Вукосављевић. 

Сматра да је ту реч о некој врсти цензуре, исхитреном и непотребном гесту који је, напомиње, довео у питање многе ствари.

Вукосављевић објашњава да је, према првим информацијама које је добио продуцент филма "Архангел студиос", циљ отказивања жеља да се не узнемири јавност у Бујановцу. 

"Реч је о авантуристичкој политичкој одлуци која долива уље на ватру, која ствара напетости. Ми смо сада у фази дијалога, у фази која треба да омекшава ствари, а не да их чини затегнутим", напомиње министар културе и додаје да не треба да се стичу политички поени на неком филму.

Каже да ће Министарство и даље покушавати да ступа у контакт са локалним властима како би се та грешка и несмотреност исправила.

"У сваком случају, ово је јесте покушај снажаног уплива политике у културу, а то се никада не завршава добро и то није добра порука. Верујем да ће страсти да се смире и да ће се филм бити приказан, па нека људи процењују да ли им се допада или не", истиче Вукосављевић.

Наглашава да Министарство културе значајно помаже развој културе у општини Бујановац. Подсећа да је Дом културе, у оквиру конкурса "Градови у фокусу", добио средства од Србије за реновирање.

"У последње четири године, у оквиру наших могућности, само Министарство културе је дало 40 милиона динара за разне пројекте у општини Бујановац и околини", подсећа Вукосављевић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

@Film

Tacno! Zato i jeste otkazan.

(четвртак, 18. апр 2019, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

obaveze

preševo i bujanovac sa većinski albanskim stanovništvom traži samo svoja prava,a šta je sa obavezama,da li i koliko ih plaća,struju,vodu,komunalije,porez,i sve drugo što je obaveza za sve gradjane srbije.voleo bih kad bi objavili te podatke...

(четвртак, 18. апр 2019, 11:56) - Zoran [нерегистровани]

Građani uznemire?

Ko neće da gleda nek ne ide!
Postoje i porno bioskopi pa niko nije uznemiren.Kakva je to cenzura!?
Ja Evropo daleko si...

(четвртак, 18. апр 2019, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

Film

Najmanje Ima kulturu u ovaj film. Sve je laz I politicka propaganda.

(четвртак, 18. апр 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

poruka

Drzava ne funkcionise.Smesno i zalosno za Srbiju.

(четвртак, 18. апр 2019, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

Onda ništa

Ako zabranjuju projekciju filma, a traže novac od države za reniviranje, treba trajno zatvoriti taj centar kulture, a direktoru koji je to zabranio, treba dati otkaz. Meni je skroz neverovatno da država finansira osobu koja vrši selekciju materijala koji će biti dostupan građanima Srbije, odnosno osobu koja koristi državni novac protiv te iste države

(четвртак, 18. апр 2019, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Besplatno

Treba napraviti jednu veliku binu sa projektorom i pustiti u samom centru Bujanovca besplatno za sve, mozda dom kulture trenutno nije u stanju da trenutno prikazuje pravo istinito remek delo ,nadam se da ce biti vise ovakvih filmova ...

(четвртак, 18. апр 2019, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Politicka nepismenost

U pitanju je politicka nepismenost ili drskost . Kad covek dobije polozaj i misli da je i vlast . Takvi su najveca kocnica u razvoju demokratije u drzavi , to kosta mnogo