Кина за Србију, Хрватска уз Косово

Представници Кине и Кипра оценили да је декларација о независноти Косова нелегална и тиме подржали напоре Србије пред МСП. Хрватска и Данска оцениле да проглашење независности Косова није у супротности са међународним правом.

У наставку расправе о легалности једностране декларације о независности Косова, Кипар и Кина инсистирају на међународном праву, док Хрватска и Данска оцењују да проглашење независности Косова није у супротности са међународним правом.

Заступница Хрватске Андреја Метелко Згомбић је изјавила да је Косово било конститутивни део СФРЈ и да је зато имало право на самоопредељење, односно проглашење независности.

Уз констатацију да су косовски Албанци, иако су чинили 90 одсто становништва Косова, годинама били жртве репресије српских власти, Андреја Метелко Згомбић је рекла да је воља народа требало да буде основни елемент при одређивању коначног статуса Косова.

Представник Данске Томас Винклер је рекао да проглашење независности Косова није у супротности са међународним правом јер међународно право не забрањује проглашење независности.

Винклер је изјавио да Резолуција 1244 о Косову Савета безбедности УН није искључила независност као могуће решење статуса Косова, нити је одредила да се коначно решење може остварити искључиво уз сагласност Србије.

Према речима Винклера, независност Косова је проглашена пошто су исцрпљене све могућности да се до решења дође преговорима Београда и Приштине.

Већина становништва Косова, чија је људска права Србија годинама кршила, желела је независност, изјавио је Винклер.

Према његовим речима, проглашење независности Косова не може послужити као преседан на основу којег би ентитети могли тражити отцепљење од матичних држава, чиме би била изазвана нестабилност у свету.

Кипар не подржава декларацију

"Принципи међународног права не подржавају једнострану декларацију о независност Косова. Ни Савет безбедности УН, ни било ко други нема право да ампутира део територије суверене државе", рекао је кипарски правни заступник Поливијос Поливију.

Негирајући да је Косово "посебан случај", Поливију је упозорио да би Међународни суд правде, ако усвоји став о посебности и оцени да је независност легална, "тешко могао да ограничи такав налаз само на Косово".

"Вешти правник или манипулативни политичар би такав налаз суда могао да примени на многе друге случајеве. Ако суд заузме став да је Косово 'посебан случај', престаће да буде суд, а то не сме учинити", назначио је Поливију, додајући да примена међународног права мора бити универзална.

Други кипарски заступник Вон Лоу предочио је да је декларација о независности Косова у супротности са резолуцијом 1244 Савета безбедности која је у покрајини успоставила привремену међународну управу, али и гарантовала територијални интегритет СРЈ.

Суверене државе имају право да спрече сецесију

Кина је пред Међународним судом правде у Хагу, оценила да је једнострана декларација о независности Косова противна међународном праву и резолуцији 1244 УН.

"Ван сваке сумње, Косово је, после распада СФРЈ, било део СР Југославије, односно Србије. Саставни делови суверених држава, по међународном праву, немају право на једнострану сецесију, а принцип заштите територијалног интегритета је камен темељац међународног правног поретка", рекла је правна заступница Кине Сие Ханћин.

Петог дана расправе о легалности једностране декларације о независности Косова, Сие је нагласила да суверене државе имају право да спрече једнострану сецесију и заштите свој интегритет.

Став је Кине да је декларацијом о независности Косова прекршена и обавезујућа резолуција 1244 Савет безбедности УН, која је гарантовала неповредивост територијалног интегритета и суверенитета СРЈ, нагласила је Сие.

Према резолуцији, будући статус Косова требало је да буде утврђен кроз споразум обе стране у политичком процесу, али је било какво решење "морало поштовати територијални интегритет" СРЈ, односно Србије.

Одбацујући тврдње држава које су признале независност Косова, да је преговарачки процес о Косову био исцрпљен, она је истакла да је то могао утврдити само Савет безбедности УН, на којем је било и да одлучи о даљим мерама.

Кинеска представнице је одбацила и виђење да је народ Косова имао право на самоопредељење, наводећи да то право, по међународним прописима, уживају само народи или територије колонија или подручја под страном окупацијом.

Србија: Независност изазов за УН

Српска делегација, коју предводи амбасадор Србије у Паризу Душан Батаковић, поручила је првог дана заседања да једнострана декларација о независности Косова представља изазов Светској организацији (УН) и њеном ауторитету, а нарочито њеној способности да убудуће делује на остварењу једног од својих основних начела - одржању мира и безбедности.

Делегација очекује да ће суд своје саветодавно мишљење засновати искључиво на међународном праву, независно од политичких консидерација и односа моћи између појединих држава, као и да неће дозволити урушавање основних принципа на којима је заснован међународни поредак - суверетитет и територијални интегритет држава, али и спремност за повратак преговарачком столу.

Са друге стране, делегација из Приштине, са Скендером Хисенијем на челу, бранила је сецесију Косова тврдњом да је једнострана декларација о независности „воља косовског народа", одбацујући било какву могућност за отварање нових преговора о статусу.

Једнострано проглашену независност Косова до сада су признале 63 од 192 државе чланице УН.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво