Тачи без обраћања медијима у Бриселу

Председник привремнеих косовских институција Хашим Тачи састао се у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском и комесаром Јоханесом Ханом. Јоханес Хан позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне таксе. Тачи и европски званичници нису се после састанка обраћали медијима.

Из канцеларије Хашима Тачија прослеђено је писано саопштење у коме се наводи да су теме разговора биле визна либерализација, нормализација односа Београда и Приштине као и политичка ситуација и евроинтерације Косова.

У саопштењу се наводи оцена Хашима Тачија да се регион налази у "тешком стаусу кво" због чега су "многи процеси успорени".

Тачи се током разговора у Бриселу приликом заложио за "јасније и динамичније залагање ЕУ за европску перспективу Западног Балкана", стоји у саопштењу Приштине.

Наводи се и да је Хашим Тачи еврoпским званичницима потврдио стратешку "европску орјентацију Косова", али и критиковао ЕУ због одлагања визне либерализације за грађане Косова.

"Суспендујете контрапордуктиве тарифе"

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан је током разговора са председником привремених косовски институција Хашимом Тачијем позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне тарифе.

"Понављам позицију ЕУ да је контрапродуктивне тарифе морају бар бити суспендоване", написао је Хан на свом Твитер налогу.

После састанка са Хашимом Тачијем европски комесар је нагтласио и да је "важно да се дијалог Србије и Косова настави брзо". Хан је оценио да је то у интересу "стабилности и напретка ширег региона".

У кабинету европског комесара су потврдили да је Хан са Тачијем разговарао о таксама, неопходности наставка дијалога Београда и Приштине, али и укупном евроинтеграционом процесу Косова.

Визна либерализација, дијалог и политика проширења биле су теме састанка председника Европског савета Доналда Туска и Рамуша Харадинаја, потврђено је Танјугу из Савета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво