Харадинај o Могериниjевoј и Хану: На срећу одлазе

Косовски премијер Рамуш Харадинај оптужио је шефицу европске дипломатије Федерику Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана да је због њихових изјава о корекцији граница Србије и Косова изубљено годину дана, те додао да они, на срећу, ускоро одлазе.

Рамуш Харадинај понавља да су погрешне идеје о отварању питања граница, истичући да се тиме отвара питање Албанаца на Балкану.

"Погрешне су изјаве европских лидера да се може говорити говорити о територији и границама. Отварањем граница отвориће се питање Албанаца на Балкану. Ако су вољни да отворе ово питање, отворићемо га", рекао је Харадинај на меморијалном скупу у селу Жеговац.

Додао је да Косово не може да буде разматрано ни на једном столу.

"На столу може бити само потврђена одлука народа Косова - независно Косово, које припада међународним организацијама попут УН и НАТО-а",

Критиковао је високу представницу ЕУ Федерику Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана, рекавши да којим случајем нису говорили о границама, Београд и Приштина би можда већ постигли договор.

"Изгубили су годину дана за ЕУ и Балкан. Да нису говорили о границама и територијама, можда бисмо се договорили. Изјава која оставља отвореном могућност разговора о граничној територији је наставак погрешне политике Европљана који, на срећу, одлазе", навео је Харадинај.

Говорећи о предстојећем сусрету српских званичника и представника Албанаца у Берлину, 29. априла, Харадинај каже да нема "преговарачки мандат", да је косовски парламент изгласаио тим за дијалог са Београдом, као и да на том скупу неће бити расправе о било каквом споразуму који се тиче територија или корекције граница.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара