Потписано 11 докумената у Суботици, међу њима и нострификација диплома

Између две владе и министарстава Србије и Мађарске потписано је 11 докумената.

Премијери Ана Брнабић и Виктор Орбан потписали су, након пленарног састанка две владе, Изјаву о намерама о унапређењу инфраструктурних веза између Републике Србије и Мађарске.

Меморандум о разумевању између две владе у области евроинтеграција потписали су министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић и мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто.

Министар рада Зоран Ђорђевић и мађарски министар одбране Тибор Бенк потписали су Изјаву о намерама о сарадњи два министарства, а министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић и мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер Споразум о одрживом управљању прекограничним водама.

Пинтер је потписао и споразум са својим српским колегом Небојшом Стефановићем о техничкој помоћи у спровођењу закона између два министарства.

Између српског Министарства саобраћаја и инфраструктуре и Министарства за технологије и иновације Мађарске потписан је Меморандум о унапређењу железничке линије између Сегедина и Суботице, а потписали су га министри Зорана Михајловић и Ласло Пулкович.

Они су потписали и споразум о унапређењу преводнице за бродове на српској страни Тисе.

Министар образовања Младен Шарчевић и министар за људске ресурсе Мађарске Миклош Кашлер потписали су Споразум о узајамном признавању државно признатих јавних исправа о стеченом нивоу образовања, издатих у Србији и Мађарској.

Кашлер је са српским министром спорта Вањом Удовичићем потписао Меморандум о разумевању у областима омладине и спорта.

Споразум две владе у сарадњи у области заштите животне средине потписали су министар задужен за екологију у Влади Србије Горан Триван и мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ.

Меморандум о разумевању између министарстава одбране о војнотехничкој сарадњи потписали су помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић и владин повереник Мађарске Гашпар Марот.

Брзина возова биће до 120 километара на сат 

Из кабинета министарке Зоране Михајловић саопштено је да ће Меморандум о разумевању о надоградњи железничке пруге између Суботице и Сегедина омогућити да се постојећа пруга Суботица–Хоргош–Сегедин реконструише на комерцијалну брзину до 120 километара на сат, уз повећање носивости пруге на 22,5 тона осовинског притиска.

Као могући извор финансирања за овај пројекат означен је Оквирни споразум о економској и техничкој сарадњи између Владе Мађарске и Владе Републике Србије у области инфраструктурних пројеката, потписан прошле године, а процењена вредност радова је око 58,8 милиона евра.

Мађарска страна планира да ову пругу продужи до града Ходмезовашархељ, а потом и до Бекешчабе према истоку, односно Баје према западу.

Ова линија се може повезати с једне стране с пројектом брзе пруге Београд–Будимпешта, а с друге стране према градовима Кечкемет и Нађкереш у Мађарској, чиме би системом железничких веза био повезано више од милион становника на овом подручју у Србији и Мађарској.

Други меморандум, о унапређењу рада бродске преводнице на српском делу реке Тисе, омогућиће да се повећа преводница у саставу бране код Новог Бечеја.

Циљ реконструкције је да се омогући истовремено превођење више од једног брода, колико дозвољавају габарити постојеће преводнице, у циљу повећања саобраћаја овом реком на којој је Споразумом Србије и Мађарске из 2017. пловидба отворена за бродове свих држава.

Повећање пропусне моћи преводнице истовремено је и услов за реализацију заједничке иницијативе две земље да се река Тиса укључи у систем Европских коридора, односно ТЕН-Т мрежу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво