"Статус кво није решење, Београд и Приштина да реше проблем”

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар наводи да је историјски тренутак да Београд и Приштина реше проблем "једном за свагда", наводећи да статус кво није решење.

Матеја Норчић Штамцар је на конференцији Одбора Скупштине Србије за европске интеграције рекла и да "сви добро знају" да пут Београда и Приштине ка Европској унији зависи од успостављања нормализације односа, јер, како је додала, Унија не жели да нестабилност у региону.

"Европска унија и све државе чланице су много пута позвале Косово да одмах повуче таксе (на српску робу) како би се вратили дијалогу. Сматрамо да за дијалог не постоји алтернатива. Ове таксе стоје Косову на путу ка ЕУ", рекла је Норчић Штамцарова.

Истиче да је проширење ка Западном Балкану сада важније него икада и да је у интересу Уније да обезбеди стабилност и просперитет у свом директном суседству.

"Наш циљ је да избегнемо увожење нестабилности, а да извеземо стабилност. Ако инвестирамо у Западни Балкан, инвестирамо у стабилност и безбедност целе Европске уније", рекла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Како је рекла, са стратешког аспекта не би било мудро да ЕУ направи простор који би други међународни актери могли да искористе, а који нису у сагласности са ставовима ЕУ.

Истиче да је на Западном Балкану неопходан процес трансформације у коме ће друштва напредовати, наводећи да се то већ дешава, али да посао још увек није завршен.

"Може да се каже да су сви наши партнери напредовали током ових година, али различитим брзинама и интензитетом. Србија и Црна Гора су најдаље отишле у томе. Пре годину дана Северна Македонија је добила зелено светло и напредовала, као и Албанија. Надамо се да ће у јуну 2019. године на састанку савета сви добити зелено светло", рекла је Норчић Штамцарева.

Додаје да у реформама такође напредују БиХ и Косово и Метохија.

"Ми сада радимо на важним инструментима као што су писање годишњих извештаја за сваку земљу и видећемо како ће се то одразити на закључке који ће бити донети у јуну", навела је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

"Борба против корупције и прања новца" 

Подвукла је да процес европских интеграција зависи од заслуга сваке земље појединачно, а али да све оне треба да се баве проблемима који постоје у владавини права и борби против корупције.

"Неопходно је да се оствари напредак у борби против корупције, борби против прања новца", додала је Норчић Штамцарева.

Такође, указала је да све земље у региону морају још више да раде на помирењу и на решавању наслеђа прошлости.

"Сва отворена билатерална питања се морају решити пре приступања јер ЕУ не жели да увози билатерална нерешена питања", истакла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Указала је и да, уколико регион не напредује заједно, и свака земља појединачно не може направити велики напредак ка ЕУ.

"Регион мора да покаже да је спреман да преузму контролу над својом судбином, да превазиђе проблеме и да буде део заједничке будућности у ЕУ. ЕУ је спремна да настави с политичком и финансијском подршком нашим партнерима са Западног Балкана", закључила је званичница Делегације ЕУ.

Поручила је и да су парламенти стубови демократије и да ту треба да се одвија дебата.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 14:41) - Драган [нерегистровани]

Статус

Status kvo je realnost na terenu, Osstalo su želje i diplomatska priča.

(понедељак, 15. апр 2019, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Nas ucenjuju sa nasim,

a pojedine drzave EU i dan danas imaju kolonije.

(понедељак, 15. апр 2019, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Neka povuku nezavisnot i problem ce biti resen za mesec dana!!!

(понедељак, 15. апр 2019, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

Jednom zauvek...

...da Patrijaršija ostane van Srbije.E.pa neće da može,gospodo i gospodje.

(понедељак, 15. апр 2019, 13:02) - Воронцов [нерегистровани]

Ко може решити такав проблем

Тзв Косово помогнуто од стране САД и највећег дела ЕУ хоће признање суверенитета. Може ли Србија прихватити тако нешто ? Мислим да је тако нешто неприхватљиво. И онда о чему се има преговарати ?

(понедељак, 15. апр 2019, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

I mi jesmo za resenje, ali ne pod ovim necivilizovanim uslovima koje nam Pristina diktira.

(понедељак, 15. апр 2019, 11:56) - Vlada [нерегистровани]

saradnja

Srbija ima jasan cilj i teži ka tome na diplomatski način za razliku od albanaca

(понедељак, 15. апр 2019, 11:54) - Svetac [нерегистровани]

"Статус кво није решење, Београд и Приштина да реше проблем”

Dogovor podrazumeva rešenje gde su sve strane zadovoljne,ali nametanje volje i pritisci sa druge strane ije dogovor već ucena i opasno narušavanje demokratskih načela.

(понедељак, 15. апр 2019, 11:46) - vanja [нерегистровани]

Srbija nije sporna u tom odnosu

Kako je moguce da su EU i sve njene članice zatražile od Kosova da povuče takse na srpsku robu a da oni to nisu uradili? Znači da ih štiti neko mnogo jači a znamo i ko! Najbitnije je da se održi stabilnost u regionu ali Srbija svakako nije sporna u tom odnosu niti koči dijalog sa Prištinom. To je ozbiljan problem i drago mi je što neko razmišlja o tome, da ih treba zaustaviti.

(понедељак, 15. апр 2019, 11:46) - Ana [нерегистровани]

Ukidanje taksi

Da ali pitanje je kako resiti taj problem usled stalnih provokacija od strane Prištine...Lako je to reci...neka ukinu za pocetak takse.