Тачи за Гардијан: Споразум са Београдом могућ ове године

Косовски председник Хашим Тачи рекао је за Гардијан да је споразум с Београдом могућ ове године, али да нема планова за укидање тарифа на робу из Србије које су и довеле до обуставе дијалога.

Хашим Тачи је за британски Гардијан рекао да је споразум о нормализацији односа Приштине и Београда и даље могућ, упркос озбиљним застојима последњих неколико месеци.

"Споразум о нормализацији односа између Србије и Косова у складу са историјским споразумом између Грчке и Северне Македоније и даље је могућ 2019. године, упркос озбиљним застојима у последњих неколико месеци, рекао је Тачи.

Додаје да две стране треба да седну и пробају да саслушају једни друге без икаквих предуслова.

"Морамо да седнемо чак и с нашим најљућим непријатељима, али без икаквих предуслова, и покушамо да слушамо једни друге", рекао је косовски председник британском листу уочи конференције у Берлину која ће се одржати 29. априла.

Разговори између две земље обустављени су од новембра, када је Косово увело 100 одсто царине на робу из централне Србије и БиХ.

Тачи је рекао да нема плана за укидање тарифа, али је нагласио потребу за брзим напретком.

"Међународна оклевања и мешовите поруке стварале су простор за националисте и популисте са обе стране границе", рекао је косовски председник за Гардијан.

"Мировни споразум услов за напредак" 

Према његовим речима, он је уложио сав политички капитал који је изградио за две деценије у успех дијалога, као и да би цена неуспеха била штета за цео регион.

"У тренутним околностима, са овим тензијама, не видим зашто би иједан страни инвеститор дошао и улагао у наш регион. Једино мировни споразум може да донесе напредак", рекао је Тачи, јавља Гардијан.

Додаје и да би демаркација граница могла да буде део сваког "свеобухватног споразума о међусобном признању", и истакао да не може бити граничних или етничких линија и да ће и Косово и Србија остати мултиетничке средине.

Говорећи о Србима на Косову и председницима општина на северу који су поднели оставке након увођења такси у новембру прошле године, он је рекао да су се Срби повукли из политичког живота на Косову.

"Косовски Срби су се повукли из политичког живота на Косову, укључујући полицију и правосуђе на северу Косова. Нико нема одговор како да се крене напред, а највеће жртве су становници Косова, а посебно косовски Срби", рекао је Тачи за Гардијан.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 12:04) - Australiski kengur [нерегистровани]

Sta ovaj prica

Covece, okani se vec jednom tog, da ce Srbija priznati svoju, juznu, autonomnu pokrajinu kao nezavisnu drzavu. Samo ti sanjaj I cekaj. U Srbiji niko nema parvo da to uradi, jer je KiM srpska juzna pokrajina iz koje ste nasilno proterali I pobili srpsko stanovnistvo. Kosovo je srce Srbije!!!

(понедељак, 15. апр 2019, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

trag i komedija

Zeri o Kosovskoj tragediji a Gardijan o Kosovskoj komediji !!!