Гојковић: Није тачно да нема дијалога власти и опозиције

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић очекује да опозициони посланици дођу на састанак који је сазвала за уторак, како би разговарали о томе како да се побољша рад парламента и како да се боље заступају интереси грађана. Поручује и да се много буке диже око 35 посланика који, како каже, "повремено неће да учествују у делу рада" парламента.

Маја Гојковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорила о захтевима који су изнесени на јучерашњем протесту "Један од пет милиона" у Београду.

Упитана зашто у парламенту више нема дијалога власти и опозиције, председница Народне скупштине одговорила је да то није истина.

"Има дијалога између посланичких група које подржавају владу и већег дела опозиције која учествује у раду парламента. Много буке се диже око тога што тачно 35 посланика повремено неће да учествује у делу рада, што нити представља бојкот нити знак да нема дијалога", рекла је Гојковић.

Подсетила је да је позвала све посланичке групе да у уторак разговарају о томе како побољшати рад Народне скупштине, о процедурама које су, како каже, наметнуте од посланика из бившег режима, као и да разговарају о амандманима, допунама дневног реда и како да се боље заступају интереси грађана.

Иако су представници опозиције који бојкотују рад парламента најавили да неће присуствовати том састанку, председница парламента је, како каже, убеђена да ће се том позиву одазвати, будући да се, како истиче, и на јучерашњем протесту говорило о дијалогу.

Што се тиче захтева који су изнесени, међу којима је и да се формира комисија за фер и поштне изборе, Гојковић је рекла да су они бесмислени.

"Након неочекивано малог броја грађана на завршном митингу, изнели су потпуно безсмислене захтеве који немају никакав смисао, али свакако ћу ових дана разговарати са председником Републике Србије о свему", навела је Гојковић.

Упитана да ли ће таква комисија бити формирана, објаснила је да је ово предизборна година, те да се изборни закони не могу мењати неколико месеци пре избора.

"Ништа се није мењало од услова и закона које су донели политичари, јуче су те захтеве изнели политичари који су их и донели", рекла је Маја Гојковић.

Коментаришући захтев да се изабере нови састав РЕМ-а, председница парламента је подсетила да је РЕМ независно регуларно тело, те да се бира по Закону о електронским медијима.

Истакла је да странке ту немају шта да траже, што се односи и на захтев за промену руководства Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

"Први пут чујем да политичке странке треба да уређују начин на који ради нека медијска кућа, поготово РТС која је национална телевизијска кућа. Рекла сам да су сви захтеви на брзину смишљени, после шетње и дебакла у говорима...", навела је Гојковић.

Нагласила је да против власти протестују већином ванпарламентарне странке и критиковала обраћање лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића.

"Шокирана сам шта може један лидер Покрета слободних грађана да изрекне на рачун грађана ове државе али и на рачун припадника националних мањина", рекла је Маја Гојковић.

Поручила је да власт не дели Србију, већ да на њу гледа као на "сигурну кућу за све грађане" и да ради на томе да у Србији сваког дана буде боље.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 14. апр 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Mediji

Pravog dijaloga nema bez slobodnih medija.....

(недеља, 14. апр 2019, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Tako je to

kad su licne netrpljivosti pojedinaca jace od sveobuhvatnog nacionalnog interesa. Nema politicke kulture. Sve se radi samo zbog inata pojedinaca.

(недеља, 14. апр 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

РЕШЕЊЕ је РТС

Постоји једно веома једноставно решење за проблем власт-опозиција.
И једни и други су за демократски приступ и дијалог.
Само треба омогућити опозиционим лидерима и лидерима грађана да кажу шта мисле на РТС-у.
На пример, излагање од пола сата лидера власти, а затим пола сата лидера опозиције. Након тога сучељавање од пола сата.
Да ли је то заиста ТОЛИКО ТЕШКО??!
Или власти можда није у интересу да се чује друга страна на главном јавном медијском сервису свих грађана?

(недеља, 14. апр 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se

Od koga su placeni ti zastupnici koji kazu da nece prisistvovati sastanku, koji nece raditi posao za koji su izabrani. Zasto se u poslovnik ne uvede kazna za nerad, umanjenje plate, kao sto to vredi za sve zaposlene u svetu i kod nas.

(недеља, 14. апр 2019, 10:26) - Raja [нерегистровани]

Svašta

Svašta da čovek čuje , i nije čudo da je sluđen i da više ni šta ne zna. Predsednica skupšzine kaže da nudi dijalog u parlamentu a opozicija traži da bude prisutna bar u dnevnicima na 5 minuta . Šta je to dijalog pitanje je. Opet predsednica skupštine kaže da opozicija sa 35 poslanika neće dijalog ai da parlament i bez njih funkcioniše normalno.Što bi se onda trošile narodne pare na izbore kada parlament radi sa 215 poslanika. Zar će sutra ako jedan poslanik bude opozicija opet narod morati na vanredne izbore zato što je nekom volja i što je njegova stranka preglasala Ustav .

(недеља, 14. апр 2019, 10:01) - Kristina [нерегистровани]

Гојковић: Није тачно да нема дијалога власти и опозиције

Verujemo da ce doci do dijaloga.

(недеља, 14. апр 2019, 09:57) - Andrijana [нерегистровани]

Dijalog

Nema dijaloga, jer ga opozicija ne želi.

(недеља, 14. апр 2019, 09:51) - Milena [нерегистровани]

...

Verujemo da ce se poboljsati rad Narodne skupstine.

(недеља, 14. апр 2019, 09:44) - Младен [нерегистровани]

Дијалог ?

Посланици опозиције су видно били изреволтирани односом Маје Гојковић на седницама Народне Скупштине што смо и ми грађани могли и да видимо. Не може Председник Скпштине да се понаша навијачки према посланицима странке чији је члан и да више пута силази у посланичке клупе и дискутује и углавном напада опозиционе посланике. Такво понашање је погубно за демократски приступ у раду парламента, јер Председник парламента мора да заступа све грађане Србије а не поједине. Чињеница је ниједна посланичка група никада није добила више од 25% гласова од уписаних бирача па би то и требало да има на уму свако које у скупштинским клупама. Од председавајућег зависи правилан рад парламента! Нажалост, сигурно овај мој коментар неће бити и приказан, али напомињем да сам је члан једне од странака које су позиција!

(недеља, 14. апр 2019, 09:27) - LenA [нерегистровани]

SkupstinA

Nije u redu oni su placeni za svoj posao a ne rade ga kako treba. Izgleda da je pojedincima iz opozicije stalo vise do licnih interesa nego do interesa drzave i naroda.